Rata absorbtiei fondurilor europene pe noul program PNDR 2020

Facebook
Twitter

Miercuri, 6 septembrie 2017, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a participat la o intalnire de lucru cu personalul de conducere al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) de la nivel central, regional si judetean.

Acest eveniment, desfasurat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este al treilea din seria de intalniri lunare stabilite pentru analizarea stadiului implementarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 in luna august a acestui an si pentru gasirea unor solutii concrete la problemele semnalate din teritoriu.

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a felicitat structurile teritoriale ale AFIR care au atins un grad ridicat de realizare pentru solicitarile de plata aferente lunii august 2017, respectiv 118,12% (Centrul regional 5 Vest) si 130,39% (Centrul regional 6 Nord- Vest) pentru realizarile obtinute: „Atitudinea dvs. in realizari impune o nota de respect si sper ca si in urmatoarele doua luni – septembrie si octombrie – pragurile stabilite vor fi trecute, tot asa, la un nivel ridicat. Trebuie inteles ca doar printr-o implicare totala a fiecaruia dintre voi putem asigura atragerea fondurilor europene pentru a finanta toate acele investitii care pot asigura dezvoltarea agriculturii si a mediului rural romanesc. Observ ca ati inteles rolul pe care il aveti, si apreciez aceasta, implicarea voastra se vede si in rezultatele acestei luni”.

La randul sau, secretarul de stat Alexandru Potor a apreciat eforturile colegilor din Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale: „Stiu ca nu este usor, dar iata ca in urma mobilizarii s-au atins niste rezultate foarte bune la anumite structuri, in timp ce la alte centre regionale si oficii judetene se vede nevoia de a creste nivelul de implicare pentru a atinge cel putin tintele de absorbtie stabilite pentru acest an. Va rog pe toti sa actionam ca o echipa, la nivel national, astfel incat sa putem sustine in comun eforturile AFIR si ale MADR.”

Discutiile au fost axate pe analiza stadiului implementarii si nivelul absorbtiei efective a fondurilor nerambursabile pentru fiecare regiune in parte, dar si pe identificarea acelor demersuri care trebuie initiate pentru a asigura decontarea platilor stabilite ca tinta de absorbtie pentru lunile septembrie si octombrie.

Un alt subiect important pe agenda intalnirii l-a constituit situatia beneficiarilor cu achizitii publice si continuarea demersurilor pentru fluidizarea etapelor pe care acestia trebuie sa le parcurga pana la atribuirea contractelor.

„Noi trebuie sa ne asiguram in acelasi timp ca in implementare vor fi atinse obiectivele proiectelor. Este important ca banii pe care ii aducem in tara sa ramana in tara. Nu sa ne trezim peste un an ca suntem obligati sa returnam fondurile decontate sau sa fim obligati sa reziliem contracte. Depinde in egala masura de implicarea noastra ca proiectele finantate sa fie finalizate cu succes. Noi, personalul AFIR, suntem, in limitele impuse de lege, primul consultant al beneficiarului pentru a-l putea ajuta in mod concret. Din acest punct de vedere, angajatul AFIR trebuie sa aiba un nivel ridicat de probitate morala si profesionala cerut de functia publica pe care o indeplineste.” a subliniat directorul general al AFIR, Adrian-Ionut CHESNOIU.

Valoarea platilor efectuate de AFIR in luna august catre beneficiarii proiectelor de investitii finantate prin PNDR 2020 se ridica la 147,97 milioane euro, in marja tintei de absorbtie pentru luna supusa analizei.

Pana in prezent, AFIR a contractat peste 36.000 de proiecte de investitii, in valoare de 2,16 miliarde euro. Platile la zi facute de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale pentru masurile de investitii, dar si pentru cele compensatorii de mediu si clima din cadrul PNDR 2020 prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, insumeaza in acest moment peste 1,755 miliarde euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE