Fonduri europene atrase din noul PNDR: peste 841 milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani au reusit sa atraga pana in acest moment fonduri europene pentru agricultura de aproape 842 de milioane de euro, in cadrul submasurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020, potrivit informatiilor AFIR, consultate de StiriAgricole.ro.

Astfel, conform unei centralizari, la data de 30 martie, valoarea totala a fondurilor europene atrase de Romania, prin PNDR, era de 841.975.423 euro, la care se pot adauga si platile efectuate prin producedura de tranzitie, in valoare de 434 de milioane de euro.

In prezent, rata de absorbtie pentru PNDR 2020 este de aproximativ 10% din totalul fondurilor europene disponibile pe intreg exercitiul financiar.

Astfel, in cadrul Submasurii – 4.1 “Investitii in exploatatii agricole” au fost atrase pana in prezent fonduri de 78 milioane de euro, potrivit AFIR. La aceasta masura de investii exista 9 proiecte reziliate, in valoare de 4,4 milione de euro.

Fonduri europene in valoare de doar 1 milion de euro au fost atrase in cadrul submasurii 4.1a – “Investitii in exploatatii pomicole”.

Fermierii romani au depus proiecte cu fonduri europene si pentru submasura 4.2 “Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”, valoarea atrasa pana in acest moment fiind de aproape 4 milioane de euro.

Pentru submasura 4.3 “Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – irigatii” au fost atrase pana in prezent fonduri europene in valoare de 9 milioane de euro, potrivit datelor AFIR.

Fonduri europene de 371.000 euro au fost atrase si in cadrul submasurii 4.3 “Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – infrastructura de acces agricola”.

O alta submasura care a reusit sa atrage fonduri importante este cea dedicata tinerilor fermieri. In cadrul acesteia au fost atrase pana in prezent 79,4 milioane de euro.

Inca o masura de investitii care se bucura de succes in randul fermierilor si antreprenorilor romani este si submasura 6.2 “Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”. In cadrul acesteia au fost atrase pana in prezent fonduri europene in valoare de 52,5 milioane de euro.

De asemenea, si in cadrul submasurii 6.3 “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” au fost atrase sume importante, de aproape 9 milioane de euro, potrivit datelor AFIR.

Submasura 6.4 “Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” a atras si ea pana in prezent 4,6 milioane de euro, conform AFIR.

Alte plati, in valoare de aproape 580 de milioane de euro, au fost realizate pe masurile de agromediu, agricultura ecologica si schema dedicata platilor pentru zonele defaforizate.

Recent, ministerul Agriculturii a anuntat ca si-a propus sa atraga din fondurile europene 1,6 miliarde euro in anul 2017 prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Toate masurile pentru realizarea de investitii in agricultura aferente anului 2017 au o alocare financiara de aproximativ doua miliarde de euro.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 — 2020, destinat dezvoltarii agriculturii si mediului rural din România, cuprinde 15 masuri de finantare si are alocat un buget in valoare de 9,85 miliarde de euro, din care putin peste 8 miliarde de euro reprezinta fondurile europene, iar diferenta din contributia nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE