Achim Irimescu: Avem o rata de absorbtie de 88,34% pe vechiul PNDR

Facebook
Twitter

Seful MADR s-a declarat de curand nemultumit de rata de absorbtie a Romaniei pe vechiul PNDR 2007-2013, aceasta fiind de 88,34%. Mai mult decat atat, Achim Irimescu a precizat ca o situatie delicata a aparut si in cazul proceselor pierdute de AFIR, in urma carora, pentru o buna parte din ele, finantarea este efectuata de la bugetul de stat.

„Pe vechiul PNDR 2007-2013 am dezangajat circa un miliard de euro, la care se adauga si corectii financiare de 600 de milioane de euro pentru cele doua agentii. Am pierdut deci 1,6 miliarde de euro din cele circa 15,5 mld. disponibile. Nu putem fi multumiti in mod absolut, chiar daca pe hartie figuram cu cea mai mare rata de absorbtie la dezvoltarea rurala, de 88,34%”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Ministrul Agriculturii a precizat de asemenea ca a purtat discutii cu comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, si despre procesele pierdute de AFIR cu beneficiarii din fostul program, acestia fiind finantati in prezent din bugetul de stat.

„Nu am gasit momentan o solutie. Ne dorim, bineinteles, ca finantarile pentru acestia sa provina din noul PNDR. Am reusit acest lucru doar pentru 29.000 de proiecte, in valoare de 500 de milioane de euro, care au indeplinit conditia impusa de CE si anume sa aiba platile efectuate in proportie de cel putin 25%”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Achim Irimescu a afirmat de asemenea ca o cauza majora a acestei situatii o reprezinta conditiile artificiale. In acest sens, seful MADR a precizat ca in cadrul ministerului se va forma un grup de lucru, din care vor face parte si experti europeni, pentru a stabili cat mai exact in ce masura un beneficiar poate fi acuzat ca s-a bazat pe conditii artificiale in vederea accesarii finantarii europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE