ANSVSA, controale in toata tara. Inspectorii au aplicat amenzi record

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii mai, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 10.420 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a  semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

 Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 132 de amenzi contraventionale in valoare totala de 242.920 lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

  • Alba, 3.200 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, neintretinerea spatiilor de depozitare in conditii igienice;
  • Arges, 2.600 lei – utilaje si ustensile insuficient igienizate, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Bacau, 4.800 lei – neintretinerea spatiilor si utilajelor, ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind manipularea produselor alimentare;
  • Bihor, 2.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Bistrita-Nasaud, 23.000 lei – neintretinerea spatiilor de depozitare in conditii igienice, depozitarea produselor alimentare fara a se respecta regimul termic indicat de producator, functionarea fara inregistrare sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Botosani, 1.800 lei – neintretinerea spatiilor si a utilajelor, functionarea in spatii neaprobate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Braila, 3.720 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, lipsa trasabilitatii produselor alimentare, mijlocul auto pentru transport produse alimentare neinregistrat sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor;
  • Bucuresti, 38.600 lei – depozitarea ingredientelor in conditii necorespunzatoare, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, unitate neinregistrata sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, spatii neintretinute in conditii de igiena, manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Buzau, 5.600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, functionarea fara inregistrare sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor;
  • Caras-Severin, 2.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a materiei prime;
  • Cluj, 59.200 lei – utilaje si ustensile insuficient igienizate, functionarea fara inregistrare sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor, comercializarea de produse alimentare cu termenul de valabilitate depasit, neefectuarea operatiunilor DDD, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Constanta, 4.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a materiei prime, neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiului de lucru si a spatiului de depozitare;
  • Dambovita, 14.200 lei – spatii neintretinute in conditii de igiena, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, nerespectarea trasabilitatii produselor alimentare, manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, functionarea in spatii neaprobate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor;
  • Dolj, 5.000 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Giurgiu, 7.000 lei – nerespectarea conditiilor de igiena;
  • Gorj, 600 lei – depozitarea nesectorizata a materiilor prime, aparatura frigorifica nu este dotata cu termometre pentru monitorizarea temperaturii;
  • Ialomita, 7.600 lei – nerespectarea normelor pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar-veterinar, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;
  • Ilfov, 21.200 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, nerespectarea conditiilor de igiena;
  • Mehedinti, 600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Mures, 1.200 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Neamt, 5.000 lei – neintretinerea spatiilor de depozitare si valorificare a produselor alimentare, neanuntarea inceperii activitatii supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor;
  • Olt,600 lei – nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, nerespectarea normelor privind depozitarea produselor alimentare si comercializarea lor;
  • Prahova, 2.600 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, utilaje si ustensile insuficient igienizate;
  • Sibiu, 9.800 lei – depozitarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, conditii de igiena necorespunzatoare ;
  • Suceava, 600 lei – conditii de igiena necorespunzatoare;
  • Teleorman, 2.000 lei – neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiului de lucru si a spatiului de depozitare;
  • Timis, 2.000 lei – neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de prelucrare si depozitare alimente;
  • Tulcea, 4800 lei – neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de prelucrare si depozitare alimente, etichetarea incompleta si deteriorata a produselor alimentare;
  • Vaslui, 1.800 lei – functionarea fara document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;
  • Valcea, 1.800 lei – neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiului de lucru si a spatiului de depozitare;

De asemenea, in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE