Ministrul Agriculturii, noi informatii despre seceta. Iata care sunt cele mai afectate judete

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit din nou despre pagubele facute de seceta in agricultura romaneasca si a precizat care sunt cele mai afectate judete din tara.

„La aceasta ora avem centralizate procese verbale de constatare intocmite de catre comisiile evaluare pe o suprafata totala de 1,3 milioane hectare din cel 2,9 milioane care au insamantate in toamna. Judetele cele mai calamitate sunt: Constanta, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botosani -105.000 hectare, Ialomita – 103.000 hectare, Timis – 75.000 de hectare si Buzau, cu 69.000 de hectare”, a precizat Oros.

Oros: „Facem apel la corectitudinea fermierilor”

Ministrul a atras atentia asupra raportarilor facute de fermieri si a facut apel la buna credinta si la corectitudinea acestora, dar si la vigilenta celor din comisiile de evaluare.

„Ce am observat si am atras atentia si acum doua saptamani si iarasi atrag atentia si facem apel la buna credinta si la corectitudinea fermierilor atunci cand raporteaza suprafetele calamitate, la buna credinta si vigilenta celor din comisii de constatarea si evaluare a pagubelor, pentru ca banii sa ajunga in mod corect, in mod onest, la cei care au suferit aceste pagube, iar modalitatea de despagubire sa fie cat mai obiectiva. Sunt diferente semnificative intre judete vecine cu regim de relief si regim de precipitatii asemanator, diferente foarte mari”, a precizat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii: a fost repornita o statie care ar putea iriga 20.000 de hectare de teren

Seful MADR a vorbit si despre infrastructura de irigatii, spunand ca tocmai a fost repornita statia de la Sultana, care va asigura irigarea a peste 20.000 de hectare, iar in scurt timp se vor termina si reparatiile la statia Faurei care, la randul sau, va putea iriga alte 40.000 de hectare.

„Saptamana trecuta am pornit o statie de punere sub presiune si de repornire la Sultana, care nu a fost repornita din 2007, si are posibilitatea sa irige inca 20.000 hectare. La Faurei s-au terminat reparatiile la acea statie, desi nu erau prinse in programele si in contractele care veneau din urma pentru a fi reabilitate, dar impreuna cu fermierii, care s-au implicat, si cu cei de la ANIF, suntem cu reparatiile la final. Mai trebuie sa rezolvam problema unui post trafo (statia de transformare n.r.) care intre timp a disparut de acolo. Aceasta statie nu a fost repornita din 1992, iar daca reusim sa o repornim si avem speranta ca in curand, mai avem posibilitatea sa irigam inca 40.000 de hectare”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Vezi aici: Agrometeo: seceta puternica si extrema la culturile de grau si porumb. Iata situatia din fiecare regiune a tarii

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE