Cum izolezi corect locuinta: sfaturi practice si materiale recomandate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Izolarea locuintei prezinta numeroase avantaje, fie ca e vorba de confort termic sporit, fie ca vrei sa iti protejezi locuinta impotriva umiditatii si infiltratiilor de apa sau de zgomotele de afara. In plus, o izolatie care este executata corect te va ajuta sa elimini pierderile de energie si sa scazi costurile lunare cu facturile.

Pentru toate aceste tipuri de izolatii, exista cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont pentru a avea siguranta ca au fost efectuate corect. Iata, asadar, cum alegi tipul de izolatie potrivit pentru locuinta ta, dar si materialele cele mai bune:

Izolatie interioara sau exterioara

In primul rand, trebuie sa decizi ce tip de izolatie vrei. De exemplu, in cazul termoizolarii locuintei, nu este recomandata izolarea interioara impreuna cu cea exterioara, deoarece acest lucru favorizeaza cresterea nivelului de umiditate, ceea ce duce la aparitia igrasiei si a mucegaiului. Acest fenomen apare din cauza faptului ca peretii sunt impiedicati sa respire.

Totusi, trebuie sa ai in vedere ca, pentru termoizolarea exterioara a locuintei vei avea nevoie de o autorizatie, iar lucrarea trebuie executata pe toata fatada. In ceea ce priveste izolarea interioara, ai posibilitatea de a izola doar cate o camera, in functie de zonele unde identifici cele mai mari pierderi de caldura. Tine cont si ca termoizolarea interioara va reduce spatiul din locuinta.

Materialele potrivite

Izolatia locuintei reprezinta o investitie pe termen lung, insa, trebuie sa stii si cum sa alegi materialele potrivite. De exemplu, daca ai nevoie de un material care izoleaza bine impotriva zgomotului, este rezistent la foc, nu permite dezvoltarea de daunatori si implica si un buget ceva mai redus, spre deosebire de vata bazaltica, atunci vata minerala este o alegere ideala. 

Polistirenul expandat este folosit cu precadere pentru izolatia exterioara a locuintei, fiind un material usor, cu absorbtie mica de apa. Atat vata minerala, cat si polistirenul expandat sunt materiale care au un nivel crescut de izolare si asigura confortul termic al locuintei tale. Iar principalul avantaj este faptul ca te ajuta sa reduci consumul de energie pentru racire si incalzire.

Tipuri de izolatie

Izolatia casei poate fi termica, fonica sau hidroizolatie. In cazul in care aerul conditionat trebuie sa functioneze constant in timpul verii pentru a mentine racoarea in casa, inseamna ca ai nevoie de izolatie termica. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care trebuie sa tii mereu deschise caloriferele in timpul iernii. Izolarea termica te va ajuta sa eficientizezi energetic locuinta si sa reduci costurile de intretinere.

In afara de temperatura din locuinta, umiditatea influenteaza, de asemenea, confortul higrotermic. Activitatile zilnice precum gatitul, uscatul rufelor sau dusurile fierbinti pot duce la cresterea nivelului de umiditate, motiv pentru care e nevoie de hidroizolarea corecta a locuintei. Acest lucru te va ajuta sa previi aparitia mucegaiului si a igrasiei.

In schimb, izolarea fonica te va ajuta sa reduci nivelul de zgomot din locuinta, mai ales daca locuiesti intr-o zona cu trafic intens, in apropiere de aeroport sau intr-o zona industriala. Materialele recomandate pentru izolarea fonica sunt vata minerala si polistirenul expandat.

Izolatia parchetului

In afara de izolatia peretilor, poti opta si pentru cea a pardoselii. Rolul acesteia este de a absorbi vibratiile si de a tempera presiunea exercitata de piesele de mobilier, dar si pentru a creste rezistenta in timp a parchetului. Cu o izolatie efectuata corect, nu va mai exista sunetul scartait al pardoselii si, in plus, te vei bucura de un confort termic sporit.

Pentru izolatia parchetului, poti alege materiale precum folii din polietilena expandata, polistiren extrudat, fibre din lemn, din canepa sau din lana. Dintre aceste materiale, cel mai folosit este polistirenul extrudat, deoarece are rol de izolant termic si fonic. Totusi, in cazul in care folosesti incalzire in pardoseala, ar trebui sa folosesti o folie speciala cu orificii, pentru a permite efectuarea corecta a transferului termic.

Asadar, daca alegi materialele potrivite si tipul corect de izolatie pentru locuinta ta, te vei bucura de confortul dorit si, in acelasi timp, vei scadea costurile lunare de intretinere.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE