Programul pentru sustinerea raselor Bazna si Mangalita se simplifica. Sprijinul este mai usor de primit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca programul de crestere a porcilor din rasele Bazna si Mangalita a fost schimbat in acest an, la cererea crescatorilor, si a fost simplificat, astfel incat aceste rase sa nu fie considerate unele cu risc de abandon in urmatorii ani.

„La cererea Asociatiei crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita, am schimbat acest program de sustinere, intrucat cel vechi era inaplicabil. Dupa cum stiti un crescator primea gratis un purcel din aceasta rasa, cel care dona primea 250 de lei, iar crescatorul care primea gratis purcelul respectiv trebuia sa il ingrase si sa-l vanda unui abator, iar abatorul era obligat sa il preia cu 11 lei pe kilogram. Sigur ca masura a fost inaplicabila si foarte putini dintre fermieri au recurs la aceasta schema de ajutor, pentru ca erau foarte multe lucruri care nu erau acceptate, fie de catre cel care primea, fie de cel care dona, dar in general de catre operatorul care trebuia sa ia la un anumit pret dictat. Ne-am gandit la o formula mult mai simpla, in care in trei ani de zile aceste rase sa nu fie considerate rase cu risc de abandon si sa ajungem ca in registrul genealogic al acestei rase – sectiunea principala sa fie peste 7.500 de reproducatori. Asta inseamna ca nu mai sunt in risc de abandon”, a spus Oros.

Valoarea sprijinului

Astfel, se va acorda un sprijin de 1.200 lei/cap scroafa/an cu conditia comercializarii a minim 4 purcei/cap de scroafa/an la o greutate de cel putin 8 kg/cap, cu conditia indeplinirii conditiilor de eligibilitate.

„Ca sa creasca efectivele de porci din aceste rase si ca sa avem convingerea ca sunt rase conform Registrului genealogic am facut aceasta schema de sprijin prin care se acorda 1.200 de lei sprijin pe cap de scroafa, care este trecuta in Registru, dupa genotipare, cu conditia de a comercializa 4 purcei in acel an, in greutate minima de 8 kilograme si purceii vor trebui certificati ca apartin acestei rase si fiscalizati, astfel incat in 3 ani de zile cele doua rase sa ajunga de a iesi din riscul de abandon”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Valoarea totala a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020 este de un milion de lei si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE