Programul de sustinere a crescatorilor de porci, aprobat de Guvern. Cine poate obtine sprijinul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In sedinta de Guvern din data de 7 mai 2020 a fost adoptata Hotararea privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita”, pentru perioada 2020 – 2022, precum si a unor masuri de aplicare a acesteia.

Valoarea totala a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020 este de 1.000.000 lei si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2020.

Prin actul normativ aprobat astazi se urmareste incurajarea crescatorilor de animale de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, in vederea maririi numarului de animale de reproductie detinute, precum si a numarului de produsi valorificati de la acestea, cu scopul cresterii efectivelor de porci din rasele Bazna si Mangalita, la nivel national.

Astfel, se are in vedere acordarea unui sprijin de 1.200 lei/cap scroafa/an, cu conditia comercializarii a minimum 4 purcei/cap de scroafa/an la o greutate de minimum 8 kg/cap, cu obligativitatea indeplinirii conditiilor de eligibilitate prevazute in proiect.

Schema de ajutor de minimis se aplica crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, respectiv:

a) producatorilor agricoli PFA, II si IF;

b) producatorilor agricoli persoane juridice.

Conform datelor de la Agentia Nationala pentru Zootehnie, la aceasta data sunt inscrise in  Registrul Genealogic un numar de 1030 capete scroafe din rasele Bazna si Mangalita, dintre care 316 capete scroafe sunt detinute de persoane juridice, II, IF, PFA, iar un numar de 714 capete scroafe sunt detinute de persoane fizice care isi pot schimba forma de organizare si pot deveni eligibile.

Odata cu intrarea in vigoare a prezentei hotarari se abroga HG nr. 9/2018 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita in vederea producerii carnii de porc”, precum si art. II din Hotararea Guvernului nr. 519/2018 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 9/2018.

Contractele incheiate in baza Hotararii Guvernului nr. 9/2018 sunt supuse dispozitiilor legii in vigoare la data cand acestea au fost incheiate in tot ceea ce priveste incheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea acestora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE