Asociatie de fermieri: „Prelungiti programul Tomata”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din cauza conditiilor climatice inregistrate in ultimele luni, Uniunea Salvam Taranul Roman solicita MADR prelungirea programului Tomata pana pe data de 15 iulie, astfel incat fermierii sa aiba timpul necesar pentru a obtine productia ceruta. In cele ce urmeaza va redam textul documentului.

„Uniunea Salvam Taranul Roman va solicita prelungirea urgenta a programului TOMATA pana pe data de 15 iulie avandu-se in vedere conditiile climatice dificile cu care s-au confruntat cultivatorii de tomate din spatii protejate,  amplificata si de situatia COVID -19.

Totodata aceasta masura ar conduce la valorificare ala maxim a investitiei in aceasta cultura oferind in piata, tomate romanesti o perioada mai lunga de timp, evitand-se prin aceasta aparitia fraudelor sau a implementarii  unor procedee de maturare fortata  a  productiei  care nu intotdeauna sunt  in beneficiul consumatorului dar si la bugetul de stat prin valoarea adaugata pe lantul de comercializare. Am lega prin aceasta masura productia de tomate din spatii protejate cu cea de camp, creand continuitate in productie si mentinerea pietei cu produse autohtone, in defavoarea importurilor.

Analizand Caracterizarea Agrometeorologica luna mai 2020, luna iunie 2020, emisa de Agentia Nationala de Meteorologie, conlcuzionam ca luna mai si inceputul lunii iunie a avut parte de temperaturi deosebit de scazute pentru aceasta perioada a anului, lucru care a afectat in mod serios cultura de tomate in spatii protejate, mai ales prin fenomenul de avortare a florilor si slaba polenizare. Acest lucru afecteaza si cantitativ productia, pierzandu-se   o inflorescenta din 3, generand pierderi de peste 30% din productia asteptata. Pentru a recupera, cultivatorul lasa si o a patra inflorescenta, dar care nu va putea fi recoltata pana la 15 iunie, termenul prevazut de Schema de ajutor de minimis pentru tomate

In acest an, fermierii s-au confruntat si cu fenomenul de inghet tarziu de primavara, care a dus la pierderea partiala sau totala a unor culturi de tomate.

Anul 2020 este primul an in care se solicita comercializare a minim 3 kg de tomate pe metru patrat, o crestere cu 50% fata de anii anteriori, iar termenul de valorificare a cantitatii minime a ramas tot 15 iunie 2020.

De asemena observam un dezinteres total pentru producatorii de tomate in spatii protejate din Romania si a micilor fermieri din partea MADR, care nu a raspuns la solicitarile noastre din data de 27 mai, nici la Adresa din 24 aprilie si ne vedem nevoiti sa revenim pentru obtinerea unui raspuns URGENT la aceasta problema care afecteaza toti producatorii de tomate.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE