15.000 de euro de la stat, pentru a-ti transforma casa intr-una eficienta energetic. Iata cum poti folosi banii

Facebook
Twitter

Ministerul Mediului a anuntat ca de la data de 15 septembrie va intra in vigoare programul „Casa Eficienta Energetic”, prin care proprietarii de case vor putea beneficia de un sprijin de 15.000 de euro prin care sa-si eficientizeze energetic locuintele.

Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele romanilor si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Aproximativ 9.000 de proprietari de case din Romania isi vor putea eficientiza energetic locuintele prin intermediul acestui program, al carui buget total este de 430 de milioane de lei. Acestia pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro, suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin AFM. Finantarea nerambursabila deconteaza 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de suma mentionata, respectiv 15.000 de euro.

„Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este si motivul pentru care pierderile de energie ajung pana la 30% doar prin peretii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperis. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: indirect, o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a facturilor de energie si, implicit, la scaderea consumului national de energie”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Printre cheltuielile eligibile pentru aceasta masura se numara: instalarea de ferestre izolante , montarea unei centrale mai eficiente, izolarea acoperisului, montarea de panouri solare, instalarea de corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare sau conducte noi.

Persoanele care vor sa obtina finantare pentru programul „Casa Eficienta Energetic” pot depune online cererile, insotita de un certificat de performanta energetica initial si un audit energetic al casei unde vor sa faca lucrarea. Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un numar unic de inregistrare si au la dispozitie 60 de zile pentru a pregati dosarul investitiei. Dupa aprobarea dosarului, lucrarile pot incepe si se pot derula intr-o perioada de maximum 18 luni. La final, AFM deconteaza 60% din investitie, dupa un nou aud

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE