Cele mai utile echipamente pentru a obtine un solar de legume profitabil

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cultivarea de legume intr-un spatiu protejat reprezinta o idee atractiva pentru tot mai multi fermieri. Posibilitatea de a obtine mai multe recolte pe parcursul unui an dar si riscurile scazute ale unei astfel de exploatatii, sunt doar cateva dintre motivele pentru care agricultorii decid sa investeasca intr-un solar.

Chiar daca pe termen lung este mai profitabil, un solar necesita o investitie initiala mai mare decat in cazul unei culturi conventionale.

Totusi, daca dorim ca viitorul nostru solar sa ne ofere o productivitate maxima, este foarte indicat sa optam pentru cele mai moderne tehnologii si echipamente disponibile pe piata. Iata patru echipamente extrem de utile pentru orice solar:

1) Echipament de incalzire

Fluctuatiile mari de temperatura sau o temperatura inconstanta in interiorul solarului nostru pot avea consecinte dezastruoase asupra culturii noastre de legume. Chiar daca usor si ieftin de construit, o soba pe lemne nu reprezinta o solutie pe termen lung si nu va asigura o temperatura constanta in intregul solar.

De aceea, daca dorim un sistem fiabil, economic si eficient de incalzire, o centrala termica este solutia ideala. Dotate cu diferite functii de automatizare digitala, aceste sisteme reprezinta o metoda optima de incalzire atat pentru sera/solarul nostru cat si pentru casa sau un spatiu industrial. Gasiti aici mai multe modele de centrale termice pe gaz, la preturi extrem de accesibile.

2) Echipament de ventilare si dezumidificare a aerului

Pe langa incazire, si calitatea aerului din interiorul solarului este extrem de importanta pentru o dezvoltare corespunzatoare a plantelor. O umiditate crescuta in interiorul solarului poate dauna plantelor si poate deteriora atat tulpina cat si rodul.

De asemenea, ventilarea reprezinta un alt procedeu extrem de important intr-un solar. Cu o masina de vant sau un ventilator, vom asigura circulatia aerului  in interiorul spatiului nostru protejat dar si o distribuire mai eficienta a caldurii. In cazul in care nu stiti care model vi se potriveste mai bine, recomandam inchirierea unui model. Putem inchiria o masina de vant sau un dezumidificator profesional de pe acest site, la preturi extrem de competitive.

3) Sistem de irigare

Asigurarea necesarului de apa a plantelor din sera sau solar este principala preocupare a fiecarui fermier. Totusi, daca ne dorim sa obtinem productii mult mai insemnate la fructe si legume, trebuie sa tinem cont si de calitatea apei pe care o folosim la irigare.

Temperatura apei este un alt aspect pe care trebuie sa il luam in calcul. De regula, temperatura apei folosita la irigatii trebuie sa fie egala cu temperatura solului. In cazul in care apa este mai rece sau mai calda, plantele ar putea fi oparite iar acest lucru se  va reflecta in productivitatea inregistrata de sera sau solarul nostru.

4) Echipament de automatizare

Pentru a ne asigura ca interventia noastra in interiorul serei va fi minima si ca toate procesele petrecute in interiorul sau se desfasoara in parametrii optimi, va trebui sa optam pentru automatizare.

Un sistem de gestionare automata a echipamentelor din interiorul solarului vor asigura fiabilitatea operationala a intregii exploatatii dar si o mai buna administrare a intregii culturi. Un sistem de tip PLC poate indeplini automat functii precum: controlul climatului, managementului automat al proceselor (nivel de umiditate, circulatia aerului, etc.), senzori de radiatie solara, monitorizare CO2 sau senzori de masurare a nivelului apei din sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE