4 schimbari care vin odata cu mutarea la tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mutarea intr-o zona rurala poate fi o schimbare majora pentru multi dintre noi. Cu toate acestea, multe persoane prefera linistea si ritmul vietii de la tara in locul aglomeratiei zilnice din oras.

Chiar daca la prima vedere viata la tara poate parea mult prea simpla, de fapt ea ofera numeroase oportunitati si avantaje celor care aleg sa faca tranzitia de la oras la sat, in special posibilitatea de a te gospodari singur si de a avea mai mult control asupra costurilor lunare. Totusi, inainte de a face aceasta schimbare, iata cateva lucuri pe care ar trebui sa le ai in vedere:

Veniturile

Veniturile lunare reprezinta unul dintre principalele criterii de care trebuie sa tii cont cand te muti la tara. Cei care au deja un job stabil aleg de cele mai multe ori sa se mute in apropierea marilor orase, tocmai pentru a merge in continuare la locul de munca. Avantajul este ca proprietatile din zonele rurale sunt mult mai accesibile decat cele din oras, asa ca nu iti vei da peste cap bugetul odata cu mutarea.

Totusi, pentru persoanele intreprinzatoare, viata la tara poate fi o oportunitate de a-si deschide o mica ferma sau o afacere agricola care sa le asigure o sursa de venit. In aceste cazuri, poti apela la unul din programele de dezvoltare rurala cu fonduri europene care sunt disponibile in fiecare an.

Utilitatile

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le verifici inainte de a te muta este aprovizionarea cu apa, electricitate si gaze. Nu toate zonele rurale sunt conectate la utilitatile necesare pentru traiul zilnic, iar acest factor poate deveni un impediment major. Totusi, poti apela la diferite solutii care, in acelasi timp, te pot ajuta sa scazi costurile lunare la facturi.

De exemplu, poti opta pentru montarea de panouri solare care iti vor asigura necesarul de apa calda, in special pe perioada primaverii si toamnei. Odata montate, sursa de energie este inepuizabila, iar costurile de intretinere sunt mici. Alte solutii pot fi pompele de caldura, centralele pe lemne ori instanturi pentru apa.

Transportul

Chiar daca locuiesti in apropiere de oras si poti ajunge cu usurinta la birou sau unde ai nevoie, tine cont ca, de cele mai multe ori, traficul poate fi o problema. Iar aceasta apare din cauza faptului ca multe persoane aleg sa se mute in localitatile care se afla in apropierea orasului tocmai pentru a putea face naveta.

Chiar si in aceste conditii, avantajul este ca, cel putin in localitate, traficul nu se compara cu cel de la oras, iar zgomotul masinilor nu va mai fi o problema. In ceea ce priveste transportul copiilor la scoala, poti folosi masina personala sau, in cazul in care exista, copiii pot alege transportul in comun.

Alimentatia zilnica

Daca vrei sa te bucuri din plin de viata la tara si de avantajele sale, atunci ar fi ideal sa incepi sa cresti cateva animale si sa cultivi propriile legume in gradina. In acest fel ai siguranta ca mananci mai sanatos si ca stii ce pui pe masa in fiecare zi, in comparatie cu produsele achizitionate din magazine.

In plus, munca in gospodarie poate deveni si un hobby, mai ales daca iti place sa te gospodaresti singur. E suficient sa ai cateva gaini pentru carne si oua, un porc, si sa plantezi rasaduri pentru legume, dar si cativa pomi fructiferi pentru a face dulceata si compot.

Beneficiile care vin odata cu mutarea la tara sunt numeroase si, pentru multi oameni, schimbarea merita facuta chiar si in ciuda micilor dificultati care tin de infrastructura si utilitati. Iar solutii exista si in aceste cazuri, asa cum ai vazut mai sus. Posibilitatea de a te gospodari singur, de a manca mai sanatos si de a avea mai mult control asupra cheltuielilor lunare sunt doar cateva dintre avantajele traiului intr-o zona rurala.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE