Achim Irimescu: noua politica agricola nu se poate aplica pana in 2021. Discutiile nu pot incepe fara bani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Achim Irimescu, sef al sectiei Agricultura a Romaniei la UE, sustine ca reforma politicii agricole (PAC) nu se va aplica din 2021 si nici macar din 2022, pentru ca aceste discutii nu pot incepe fara bani. Abia in decembrie, Presedintia finlandeza la UE va veni cu cifre concrete pentru a putea face propuneri, noteaza Agerpres.

„La Bruxelles s-a prezentat deja un regulament de tranzitie. Deci, reforma PAC nu se va aplica din 2021, asa cum era prevazut si probabil nici macar din 2022, dar deocamdata sunt doua regulamente care prevad tranzitia de la regimul actual pentru inca un an cel putin. PAC este inca in discutie, pentru ca exista niste etape foarte clare. Cadrul Financiar Multianual (CFM) nu se va adopta nici macar in aceasta toamna, care, iata, e pe sfarsite, in decembrie abia Presedintia finlandeza va veni cu propuneri concrete de cifre si este prevazut ca pe viitoarea Presedintie, cea croata, in luna iunie, sa se adopte Cadrul Financiar Multianual”, a afirmat Achim Irimescu.

365 miliarde de euro din bugetul UE vor merge catre agricultura

Potrivit oficialului roman, politica agricola 2021-2027 nu se va adopta mai devreme de iulie-decembrie 2020, in timpul Presedintiei germane, deoarece este un proces extrem de complex.

„Discutiile de substanta fara cifre, fara bani, nu pot incepe efectiv, pentru ca avem inca 365 de miliarde de euro in cadrul bugetului total al UE care vor merge catre agricultura. Romania va avea undeva catre 20 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta undeva la 7% din bugetul european. Este clar ca PAC nu se va adopta mai devreme de Presedintia germana, pentru ca este un proces complex”, spune Irimescu.

Acesta a precizat ca, ulterior, dupa prezentarea pozitiei Parlamentului European si a Consiliului UE, se va merge in trialoguri, care ar putea sa fie in jur de 40-50 la numar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE