ANM: vreme schimbatoare in urmatoarele doua saptamani. Care sunt sansele de precipitatii

Facebook
Twitter

Potrivit meteorologilor de la ANM, vremea din urmatoarele doua saptamani (19 – 29 martie) va fi una schimbatoare, cu temperaturi diurne de 17 – 18 grade Celsius, cu posibile scaderi de pana la 10 grade. De asemenea, sansa de aparitie a precipitatiilor va creste dupa data de 20 martie.

In Banat, in prima saptamana, vremea se va incalzi treptat, astfel incat, pe 19 si 20 martie, media temperaturilor maxime va ajunge la 17 – 18 grade. In intervalul 21 – 23 martie aceasta medie va scadea pana la 7 grade, iar apoi va creste usor, de la o zi la alta, atingand 13 grade, pe 29 martie. Temperaturile minime vor avea o evolutie asemanatoare, urmand un trend ascendent pana pe 21 martie, cand media lor va ajunge la 5 grade.

In a doua saptamana cele mai scazute valori termice nocturne din aceasta regiune vor fi cuprinse, in medie, intre -2 si 2 grade, cu cele mai ridicate valori in intervalul 27 – 29 martie. Probabilitatea mai ridicata pentru precipitatii slabe se estimeaza a fi in intervalul 21 – 24 martie.

In Crisana, in aceasta saptamana, vremea se va incalzi treptat, iar pe data de 20 martie media temperaturilor maxime va ajunge la 18 grade. Ulterior, in intervalul 21 – 23 martie, media va scadea pana spre 7 grade, dupa care va creste usor, de la o zi la alta, si va ajunge la 12 grade, pe 29 martie.

Temperaturile minime vor avea o evolutie asemanatoare, urmand un trend ascendent pana pe 21 martie, cand media lor va ajunge la 5 grade. In a doua saptamana, cele mai scazute valori termice nocturne din aceasta regiune vor fi cuprinse, in medie, intre -3 si zero grade, cu cele mai ridicate valori in intervalul 28 – 29 martie. Va fi probabilitate mai ridicata pentru precipitatii, in general slabe, in intervalul 20 – 24 martie.

In Transilvania, intre 16 si 21 martie, vremea se va incalzi, iar temperaturile diurne vor creste de la 8 pana la 14 – 15 grade, in medie regionala. Dupa aceea, va avea loc o racire semnificativa a regimului termic, astfel incat pe 23 martie media temperaturilor maxime va fi de 3 grade. Apoi, valorile termice vor creste usor de la o zi la alta, urmand sa atinga o valoare medie de 10 grade la finalul celor doua saptamani de prognoza.

Temperaturile nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, fiind in crestere de la -8 grade la inceputul primei saptamani, pana la 2 grade pe 21 martie, dupa care vor scadea spre -8 grade, pe data de 23 martie. Ulterior, media temperaturilor minime va creste treptat, spre -2 grade la finalul intervalul de prognoza. Probabilitatea de precipitatii va fi in crestere dupa data de 20 martie, dar acestea vor fi in general slabe cantitativ, exceptand zilele de 21 si 22 martie, cand pot fi mai insemnate.

In Maramures, pana spre sfarsitul primei saptamani, media maximelor termice va fi in crestere de la o zi la alta, astfel incat pe 20 martie va fi in jurul a 15 grade. Ulterior, vremea se va raci si temperaturile diurne vor marca o scadere, spre o valoare medie de 4 – 5 grade, pe 22 – 23 martie, iar ulterior un nou proces de incalzire va determina, la sfarsitul intervalului, inregistrarea unei medii regionale a maximelor diurne de aproximativ 11 grade. Valorile termice nocturne vor avea o evolutie similara, caracterizata printr-o tendinta de incalzire de pana la 4 grade, pe 21 martie, apoi urmeaza o scadere a temperaturii spre -5 grade, la inceputul celei de-a doua saptamani, pentru ca in ultimele zile ale prognozei regimul termic sa marcheze o noua crestere, spre aproximativ zero grade, la sfarsitul intervalului de prognoza.

Pana pe 19 martie, probabilitatea pentru precipitatii va fi extrem de redusa, dar in zilele de 20, 21 si 22 martie acestea se pot semnala pe arii relativ extinse, iar pe parcursul celei de-a doua saptamani vor fi prezente la nivel izolat aproape in fiecare zi.

In Moldova, media temperaturilor maxime va creste pana in jurul a 15 grade, pe 19 si 20 martie, dupa care vor scadea accentuat spre o medie regionala de 3 grade pe 23 martie. In urmatoarea perioada, valorile termice vor creste de la o zi la alta, atingand aproximativ 10 grade la sfarsitul celei de-a doua saptamani.

Minimele termice vor fi, de asemenea, in crestere in primele zile, spre 5 grade pe 19 si 20 martie, apoi vor scadea spre -4 grade, la inceputul saptamanii viitoare, urmand ca ulterior sa creasca usor si treptat, atingand zero grade Celsius, la finalul intervalului de prognoza. In primele zile ale intervalului, probabilitatea pentru precipitatii va fi extrem de redusa, dar va creste pe 20, 21 si 22 martie, cand precipitatiile vor fi posibile la nivel local si apoi pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, doar izolat.

In Dobrogea, pana in data de 20 – 21 martie, media temperaturilor maxime va fi in crestere de la o zi la alta, atingand aproximativ 15 grade. Dupa acea perioada, va avea loc o racire a vremii, iar temperaturile diurne vor scadea, in medie regionala, spre 4 grade pe 23 martie, pentru ca apoi sa creasca usor si treptat pana la finalul celei de-a doua saptamani, cand se va inregistra o valoare medie de 10 grade.

Regimul termic nocturn va fi caracterizat prin valori medii ale temperaturilor minime in crestere spre 6 – 7 grade, pana in 21 martie. Din 23 si pana pe 35 martie, vor fi temperaturi in scadere, spre aproximativ zero grade, dupa care media minimelor nocturne va fi in crestere, pana la 2 – 3 grade, la sfarsitul saptamanii urmatoare. Probabilitatea de precipitatii va fi extrem de redusa pana pe 20 martie. Ulterior, acestea se vor semnala aproape in fiecare zi pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, dar vor fi in general slabe cantitativ.

In Muntenia, media maximelor termice va fi in crestere de la 8 grade in prima zi, pana in jurul a 17 de grade, in data de 21 martie, apoi vremea se va raci si, pe 23 martie, se va inregistra o valoare medie de aproximativ 5 grade. Un proces de incalzire ca avea loc ulterior, iar media temperaturilor diurne va ajunge la 12 grade in ultima zi a intervalului de prognoza.

Minimele termice vor fi, in medie, de -5 grade la inceputul primei saptamani, vor creste spre 5 grade, pe 21 si 22 martie, dupa care vor scadea spre -4 grade, pe 24 martie. In ultimele zile, media minimelor termice va creste treptat, spre zero grade la sfarsitul intervalului. Precipitatii se vor semnala in intervalul 21 – 23 martie, iar in rest acestea vor fi prezente numai cu totul izolat si trecator, cel mai probabil in a doua saptamana a intervalului de prognoza.

In Oltenia, maximele termice, in medie, vor fi in crestere in prima zi, pana la 17 – 18 grade, in data de 21 martie. Pana pe 23 martie, vremea se va raci si se va inregistra o valoare medie a maximelor in jurul a 6 grade. Ulterior, va avea loc un proces de incalzire, iar media temperaturilor maxime va ajunge la 12 grade.

Minimele termice vor fi, in medie, de -3 grade la inceputul primei saptamani, vor creste spre 4 grade in datele de 21 si 22 martie, apoi vor scadea spre -3 grade pe 24 martie. In a doua jumatate a intervalului, media minimelor termice va creste treptat, spre 1 grad Celsius, la sfarsitul intervalului. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in intervalul 21 – 24 martie. In restul intervalului, precipitatiile vor fi prezente cu totul izolat si trecator, cu probabilitate mai mare in cursul saptamanii viitoare.

La munte, media temperaturilor maxime va fi in crestere pana in data de 20 martie, de la valori in jurul a 2 grade, la 6 – 7 grade. Ulterior, pana pe 23 martie, vremea se va raci, iar media maximelor va fi negativa si se va situa in jurul a -4 grade. Dupa aceasta data, vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara, iar in ultima zi a intervalului se vor inregistra maxime, in medie, de 1 – 2 grade.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE