Discutiile UE despre viitoarea politica agricola, intrerupte din nou. Cand vor fi reluate negocierile?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Negocierile UE referitoare la viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) au fost din nou suspendate in aceasta saptamana, membrii implicati in discutii nereusind sa ajunga la un acord in ceea ce priveste programul de subventii pentru fermieri.

In acest context, negocierile se vor relua pe parcursul lunii iunie, dupa ce se vor analiza reglementarile destinate micilor fermieri, prin care sa se reduca impactul sectorului agricol asupra mediului, noteaza Reuters.

Un oficial UE a precizat vineri ca nu s-a putut ajunge la un acord deoarece statele membre UE nu s-au inteles asupra unui compromis inaintat in negocierile cu Parlamentul European si Comisia Europeana.

Discutiile neoficiale continua vineri, dar nu pot fi adoptate decizii pana la reluarea oficiala a negocierilor in iunie, a explicat oficialul blocului comunitar.

Cele 27 de state membre UE au cazut de acord in luna octombrie 2020 cu privire la o reforma a Politicii Agricole Comune care se va aplica incepand din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 de miliarde de euro pe o perioada de sapte ani, dintre care 270 miliarde de euro sub forma de subventii directe catre fermieri.

In paralel, Parlamentul European a adoptat propria sa foaie de parcurs si, intre timp, eurodeputatii si capitalele statelor membre bat pasul pe loc: cele doua parti trebuie sa ajunga la o intelegere pentru ca noua Politica Agricola Comuna sa intre in vigoare.

Raman in continuare mai multe puncte de disputa, in special cu privire la compatibilitatea din PAC si strategiile europene din “Pactul verde” (care vizeaza ajungerea la neutralitatea emisiilor de carbon in 2050) si cea privind “De la ferma la furculita” (securitatea alimentara). Aceste strategii vizeaza reducerea cu 50% a utilizarii pesticidelor pana in 2030, precum si rezervarea a unui sfert din terenurile arabile pentru culturile bio, obiective ambitioase, dar care nu se regasesc in PAC.

In centrul dezbaterilor este noul sistem al “eco-regimurilor”, adica primele acordate fermierilor care participa la programe de mediu mai stricte.

Eurodeputatii cer ca statele membre sa aloce cel putin 30% din platile directe care vin de la UE pentru exploatatiile agricole, in timp ce statele membre au in vedere un prag de 20%, lasand la latitudinea guvernelor de a defini continutul.

In cele din urma, Portugalia, tara care detine in prezent presedintia rotativa a UE, a propus fixarea unui nivel minimal al “eco-regimurilor” de 23% in primii doi ani de tranzitie, pentru ca ulterior sa se treaca la 25%, sustine un diplomat european.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE