Cresterea animalelor pe timpul verii. Protejarea necuvantatoarelor de caldura excesiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperaturile extreme reprezinta mereu un factor de stres pentru orice vietuitoare, iar animalele din ferma ta nu fac exceptie. Cu toate ca temperaturile de peste 30 de grade Celsius inca nu ne-au surpris, venirea verii calendaristice ar trebui sa ne determine sa ne asteptam si la astfel de zile si sa luam, din timp, deciziile necesare pentru a proteja necuvantatoarele din gospodarie de canicula.

In cazul in care nu sunt luate masurile necesare, animalele din ferma pot dezvolta boli destul de serioase si pot oferi o productivitate mult mai scazuta, din cauza factorilor de stres la care sunt supuse.

De aceea, in continuare vom vorbi despre cele mai importante masuri pe care un crescator de animale trebuie sa le ia, pentru protejarea necuvantatoarelor sale de canicula.

Hidratarea

Pe timpul caniculei, apa capata o importanta deosebita pentru animale, iar hidratarea optima a acestora este necesara, intrucat stresul termic la care sunt supuse le va creste semnificativ necesarul. Astfel, animalele vor trebui sa beneficieze de apa curata si rece la discretie, la care sa poata avea acces usor.

Pe langa cantitatea de apa, si modul in care sunt construite adapatorile este important. Acestea trebuie montate astfel incat sa nu poata fi rasturnate de animale si plasate intr-un loc ferit de razele soarelui, pentru ca apa sa ramana rece pentru o perioada indelungata. Mai mult, daca spatiul permite acest lucru, se poate lua in calcul impartirea animalelor in grupuri mai mici si instalarea mai multor adapatori, pentru ca animalele sa nu se grupeze in jurul unei singure surse de apa, deoarece acest lucru va duce la cresterea temperaturii lor corporale.

Deloc de neglijat sunt si cainii, care vor fi, de asemenea, afectati de caldura. Pentru a avea certitudinea ca sunt suficienti hidratati, poti alege ca, pe langa asigurarea de apa, sa le introduci in alimentatie un sortiment de hrana umeda pentru caini, care va contribui la hidratarea optima a acestora.

Adapostul

Majoritatea animalelor dintr-o gospodarie trebuie sa fie adapostite corespunzator pe timpul verii, in special atunci cand prognoza meteo indica perioade caniculare de lunga durata. Atat ovinele, bovinele, porcinele cat si pasarile trebuie sa beneficieze de un adapost care sa le fereasca de razele soarelui si care sa asigure un flux constant de aer.

Pentru adaposturile mari, care includ un numar foarte mare de animale, poate fi necesara includerea unor sisteme speciale de ventilatie, care sa ajute animalele sa faca fata cu succes stresului termic. Chiar si animalele cu o rezistenta mare la caldura, precum caii, trebuie sa beneficieze de un loc acoperit, in care sa poata fi adapostiti in orele cele mai calduroase ale zilei, atunci cand temperaturile sunt caniculare. In ceea ce priveste animalele de companie, acestea trebuie tinute in casa in cea mai calduroasa parte a zilei, sau daca acest lucru nu este posibil, sa le fie amenajat un adapost, care sa le fereasca de razele soarelui. In mod normal, cainii si pisicile cu blana lunga sunt cele mai afectate de canicula, iar pentru a le proteja  este necesara cosmetizarea acesteia, dar si alegerea unor solutii eficiente de deparazitare pisica si caine, atat externe cat si interne.

Perioada de pasunat

Cu toate ca majoritatea animalelor din gospodarie pot fi protejate de temperaturile caniculare prin plasarea lor intr-un adapost, cand vine vorba de speciile erbivore, nu este posibila asigurarea unui nivel de protectie total, intrucat ele trebuie scoase la pasunat. Totusi, atunci cand constatam ca urmeaza zile cu temperaturi ce vor depasi 30 de grade Celsius, este important sa luam masuri.

Astfel, perioada de pasunat trebuie usor modificata, astfel incat animalele sa nu fie pe camp in partea zilei in care razele soarelui sunt cele mai puternice. In mod normal, se recomanda ca pasunatul sa inceapa cat mai de dimineata, pentru circa 3-4 ore, timp care este oricum suficient pentru ca animalele sa-si asigure necesarul de hrana. Dupa lasarea caldurii, pasunatul trebuie intrerupt pentru 3-4 ore, timp pe care animalele il vor petrece la adapost, ferite de razele soarelui. Scoaterea din nou a animalelor la pasunat se poate face dupa-amiaza, pentru alte 3-4 ore.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE