Adrian Oros, despre prioritatile Romaniei pentru viitoarea Politica Agricola Comuna

Facebook
Twitter

Negocierile pentru viitoarea Politica Agricola Comuna sunt importante pentru a realiza un Plan National Strategic benefic pentru fermieri, insa care sa nu neglijeze componenta de mediu, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Am aterizat de curand la Luxemburg. Urmeaza doua zile de negocieri decisive in cadrul Consiliului AgriFish. In aceasta seara, vom analiza impreuna cu echipa tehnica documentele rezultate din compromisul Presedintiei Portugheze cu Parlamentul European. Este nevoie de incheierea trialogului, de certitudini, dar si de resurse just alocate, in conditii realiste care sa nu afecteze sustenabilitatea fermierilor. Pe agenda AgriFish sunt multe subiecte de interes pentru statele membre, insa cu siguranta discutiile si negocierile privind viitoarea PAC sunt esentiale pentru a realiza un Plan National Strategic benefic fermierilor nostri, industriei de procesare si spatiului rural, fara a neglija componenta de mediu si cea sociala”, a scris, duminica, pe Facebook, ministrul Agriculturii.

Eurodeputatii si reprezentantii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord cu privire la noua Politica Agricola Comuna (PAC), destinata sa „inverzeasca” agricultura europeana fara a afecta veniturile fermierilor, au anuntat Comisia Europeana si mai multe surse parlamentare.

„Sunt foarte satisfacut sa pot sa spun ca am reusit. Cu privire la anumite puncte, am fi dorit un rezultat diferit, dar pe ansamblu, cred ca putem fi satisfacuti de acordul obtinut”, a scris pe Twitter comisarul european pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, citat de AFP si Reuters.

Acordul a fost negociat de reprezentantii Parlamentului European si cei ai statelor membre UE. Ambele parti trebuie acum sa aprobe acordul.

Potrivit unui document consultat de Reuters, negociatorii celor doua parti au cazut de acord asupra unor reguli care obliga tarile membre UE sa cheltuie 20% din platile directe catre agricultori incepand din 2023-2024, pentru a creste la 25% din plati intre 2025-2027, pentru asa-numitele „eco-scheme” care protejeaza mediul. Textul final al acordului nu a fost inca publicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE