La “vanatoare” de trufe. Cele mai potrivite rase de caini, pentru descoperirea pretioaselor delicatese

Facebook
Twitter

Apreciate de mai bine de 4.000 de ani, datorita gustului lor unic, dar si a raritatii, trufele raman si in prezent unele dintre cele mai dorite delicatese, iar preparate care contin acest ingredient sunt prezente in majoritatea restaurantelor de lux, din intreaga lume.

Avand in vedere dificultatea cu care se pot procura, dar si atributele lor deosebite, nu ar trebui sa ne mire ca si pretul acestora este unul cat se poate de mare, iar cautarea de trufe poate fi asemanata usor cu activitatea de cautare a aurului, datorita profiturilor extraordinare pe care o persoana le poate obtine, in urma unei descoperiri. De pilda, cea mai scumpa trufa din lume a costat 350.000 de dolari si avea o greutate de 1,5 kilograme, fiind descoperita de un cautator italian.

Totusi, desi profitabila, aceasta activitate poate fi cu adevarat dificila, in lipsa resurselor necesare. Pentru ca este aproape imposibil sa descoperi trufe de unul singur, cei mai multi cautatori se folosesc de ajutorul unui caine special dresat care, cu ajutorul simtului sau olfactiv extrem de dezvoltat, poate depista rapid prezenta unei trufe, aflata chiar si la o distanta foarte mare. Astfel, daca ai in plan sa iti iei un caine care, pe langa rolul de companion, sa il indeplineasca si pe cel de cautator de trufe, ar trebui sa cunosti principalele rase de canini care pot fi dresati pentru cautarea acestor delicatese, cu o sansa de succes extrem de mare.

Labradorul

Labradorul este un caine care capata o mare popularitate si in Romania, fiind ales atat de persoanele care locuiesc la curte, cat si la bloc. Inteligent, sociabil, afectuos si receptiv la orice forma de dresaj, labradorul poate fi si un excelent cautator de trufe, atat timp cat este dresat corespunzator.

Cu toate ca exista rase de caini mai potrivite pentru alegerea trufelor, labradorul este o optiune viabila in special datorita temperamentului sau, a capacitatii de concentrare si a faptului ca, in restul timpului, va fi un excelent companion, care va aduce mereu zambete pe buzele tuturor membrilor familiei. Ingrijirea sa nu este foarte costisitoare, iar daca ai in plan sa il implici in aceasta activitate, vei avea nevoie doar de o solutie de deparazitare externa caini si de un sampon pentru caini, potrivit nevoilor sale.

Lagotto Romagnolo

Cunoscuti si sub denumirea neoficiala de „caini trufari”, caninii din aceasta rasa au o abilitate exceptionala, nativa, de a descoperi trufe pe toate tipurile de teren, fiind cea mai potrivita rasa pentru acest scop. Usor de dresat, loial, afectuos si atasat de staptan, Lagotto este si un excelent companion, socializand de minune cu celelalte animale din casa si cu oamenii.

La fel ca multe alte rase, Lagotto este un caine care are nevoie de o gama variata de activitati, care sa-l tina ocupat, dar si de o ingrijire speciala, cauzata de blana sa deasa si creata, care necesita perieri regulate. De asemenea, Lagotto este un caine foarte activ, caruia ii place sa sape gropi, asa ca este recomandat sa iti protejezi gradina, in cazul in care vei decide sa alegi un canin din aceasta rasa.

Braco-pointer

Braco-pointerul este un caine tot mai apreciat de cautatorii de trufe, iar incrucisarea raselor brac si pointer pentru a-l obtine a fost facuta in special datorita acestui motiv. Cu toate ca nu este inca o rasa de caine omologata, caninii Braco-pointer imprumuta calitati ale ambelor rase, avand un simt olfactiv foarte dezvoltat, o viteza excelenta de cautare, o adaptare buna pe orice tip de teren, o receptivitate buna, ceea ce il face usor de dresat, si un atasament foarte mare fata de stapani si de casa, fiind excelenti caini de paza.

In prezent, in tara noastra exista destul de putini posesori de Braco-pointer, insa este de asteptat ca aceasta rasa sa capete rapid o popularitate mare, in special datorita calitatilor exceptionale pe care un astfel de canin le poseda.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE