Cum se foloseste AFIR de Inteligenta Artificiala pentru a creste gradul de absorbtie a fondurilor europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, impreuna cu reprezentatii Directiei IT din cadrul Agentiei, directorul Daniel IFRIM si seful de serviciu Bogdan TULBURE, au avut mai multe intrevederi cu reprezentantii companiei Microsoft despre rezultatele obtinute de Agentie prin utilizarea inteligentei artificiale.

Dezbaterile s-au transformat intr-un clip de prezentare al sistemelor IT implementate de AFIR realizat de catre Microsoft, un infografic ce ilustreaza trecerea de la depunerea pe hartie a proiectelor la cea online din prezent, si o descriere a AFIR, publicata alaturi de alte materiale informative pe platforma web internationala a companiei Microsoft.

Absorbtia fondurilor europene gestionate de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) este in acest moment la un nivel de 53%. Acest lucru a fost posibil si datorita solutiilor de inteligenta artificiala, care au optimizat procesul de solicitare a finantarii, de derulare a achizitiilor sau de plata ale beneficiarilor.

„Realizarea unei prognoze (analize) interne a resurselor necesare pentru gestionarea proiectelor finantate prin PNDR 2020 necesita o interventie manuala a angajatilor AFIR, lucru care a fost destul de dificil de realizat in trecut”, a subliniat Adrian CHESNOIU, directorul general AFIR.

„Suntem prima institutie publica din Romania care utilizeaza la un nivel atat de ridicat inteligenta artificiala, iar acest lucru a schimbat intreaga abordare a procesului de implementare. Ne-am dorit sa crestem acuratetea prognozelor de cheltuieli si finantare, deoarece aceasta optimizare ajuta atat beneficiarii nostri, cat si eficienta activitatilor institutiei.”

In trecut, procesul de plata se efectua pe hartie si era „departe de a fi optimizat”. Echipa specialistilor AFIR a petrecut luni intregi transformand acest proces intr-unul complet online. Solutia optima pentru AFIR a insemnat un mecanism de predictie pentru plati care a fost livrat printr-o solutie combinata intre mai multe tehnologii cloud (Azure Data Warehouse si Azure Machine Learning, Azure SQL si Power BI).

Utilizarea unui mecanism de predictie de plata bazat pe sistemele AI (Inteligenta Artificiala) ofera multe imbunatatiri, in special atunci cand e vorba de precizia prognozei. In perioada in care procesul era manual, au existat erori care afectau exactitatea raportului, insa predictia bazata pe AI elimina aceste riscuri. Exactitatea previziunilor a crescut pana la 80% la 25.000 de proiecte gestionate in sistem.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE