septembrie 28, 2022

Prototipul X TRactor de la Kubota

Smart farming: inteligenta artificiala intra in ferma

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe masura ce populatia din mediul rural imbatraneste, companiile care produc utilaje si echipamente agricole se orienteaza tot mai mult catre noi tehnologii. Astfel, inteligenta artificiala isi face loc in ferme.

Este si cazul niponilor de la Kubota, care cauta solutii pentru sustinerea sectorului agricol, confruntat cu o criza a fortei de munca generata, in mare parte, de imbatranirea populatiei de la sate. Compania a prezentat, la inceputul acestei luni, un prototip de tractor, care pare desprins dintr-un joc video.  Numit Dream Tractor sau X Tractor, modelul este complet autonom si nu produce gaze cu efect de sera, fiind  electric.

Prototipul, lansat cu prilejul celebrarii a 130 de ani de activitate de catre compania Kubota, este dotat cu un computer de bord care poate analiza datele meteo si stabili care sunt cele mai bune actiuni ce trebuie efectuate. Spre exemplu, daca sunt anuntate ploi pentru ziua respectiva, modelul  X Tractor va rezolva mai intai sarcinile care sunt greu de realizat pe timp de ploaie, cum ar fi recoltarea.

Designul acestui model este, de asemenea, inovativ. Cele patru roti cu senile ii permit sa se deplaseze pe terenuri dificile si umede, cum sunt cele pe care se cultiva orezul. Totodata, isi poate schimba inaltimea de functionare in functie de situatie, iar spatiul necesar pentru efectuarea unor manevre de intoarcere este foarte redus.

X Tractor poate impartasi toate datele pe care le colecteaza cu alte masini conectate din ferma pentru a crea un ecosistem de echipamente autonome.

Producatorul nu a oferit multe informatii cu privire la sursa de alimentare, dar reprezentantii acestuia au mentionat ca este vorba de baterii cu litiu si care folosesc energie solara.

Deocamdata nu se stie cand acest prototip va intra in productia de serie, dar este clar ca inteligenta artificiala is face intrarea in agricultura in ritm alert.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE