Infiintarea unui solar de legume. Cateva sfaturi utile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Infiintarea unui solar de legume este o idee de afaceri pe care tot mai multi fermieri o iau in considerare. Posibilitatea de a obtine recolte bogate pe tot parcursul anului, riscurile scazute dar si masurile de sprijin pentru o astfel de cultura ii determina pe tot mai multi agricultori sa investeasca intr-un solar.

Chiar daca o astfel de cultura poate oferi o productivitate mai mare decat una conventionala, investitia initiala poate fi destul de insemnata si necesita anumite cunostinte tehnice. Totusi, costurile cu echipamentele si cu procesul de construire a solarului pot fi amortizate rapid, dupa doar cateva recolte.

Construirea propriului nostru solar nu este o operatiune complicata, ci poate fi realizata foarte simplu, atat timp cat avem la dispozitie toate informatiile necesare. Chiar daca investitia initiala va fi una insemnata, aceasta poate fi amortizata rapid, dupa doar cateva recolte. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand construim un solariu:

Izolarea termica a solariului

Izolarea termica a solarului este una din cele mai importante operatiuni, care trebuie intreprinsa inca de la construirea spatiului protejat. O izolare corespunzatoare a solarului va asigura mentinerea unei temperaturi constante pentru plante si ne va ajuta sa reducem costurile generate de sistemele de incalzire.

Specialistii considera ca sticla in strat dublu este cea mai eficienta metoda de izolare a serei, cu toate ca este si cea mai costisitoare. Pentru solutii mai simple recomandam plasticul de protectie. Acesta are un pret mai redus si poate izola termic solarul sau sera noastra timp de 3 pana la 4 ani.

Atentie insa: operatiunile de izolare dar si alte activitati din interiorul solariului si nu numai trebuie intreprinse cu disciplina, pentru a preveni eventuale accidentari sau dezvoltarea anumitor boli de oase si muschi. Repausul constant dar si hidratarea corespunzatoare sunt esentiale pentru a ne mentine sanatosi. Pe acest site gasim informatii despre cateva afectiuni des intalnite la agricultori, si anume hernia si varicele.

Echipament de incalzire

Fluctuatiile mari de temperatura sau o temperatura inconstanta in interiorul solarului nostru pot avea consecinte dezastruoase asupra culturii noastre de legume. Chiar daca usor si ieftin de construit, o soba pe lemne nu reprezinta o solutie pe termen lung si nu va asigura o temperatura constanta in intregul solar.

De aceea, daca dorim un sistem fiabil, economic si eficient de incalzire, o centrala termica este solutia ideala. Dotate cu diferite functii de automatizare digitala, aceste sisteme reprezinta o metoda optima de incalzire atat pentru sera/solarul nostru cat si pentru casa sau un spatiu industrial.

Sistem de irigare

Asigurarea necesarului de apa a plantelor din sera sau solar este principala preocupare a fiecarui fermier. Totusi, daca ne dorim sa obtinem productii mult mai insemnate la fructe si legume, trebuie sa tinem cont si de calitatea apei pe care o folosim la irigare.

Temperatura apei este un alt aspect pe care trebuie sa il luam in calcul. De regula, temperatura apei folosita la irigatii trebuie sa fie egala cu temperatura solului. In cazul in care apa este mai rece sau mai calda, plantele ar putea fi oparite iar acest lucru se  va reflecta in productivitatea inregistrata de sera sau solarul nostru.

Tratamente potrivite pentru o sera/un solar

Aplicarea de fertilizatori si erbicide este necesara chiar si intr-o sera sau in solar, chiar daca spatiul de crestere a plantelor este unul protejat. Totusi, foarte multi fermieri sunt tentati sa utilizeze substante conventionale pentru acest proces, substante utilizate de regula intr-o gradina de legume obisnuita.

Chiar daca acest procedeu nu este complet gresit, pentru a atinge productivitatea maxima in sera/solarul nostrum va trebui sa utilizam tratamente special concepute pentru spatii protejate. De exemplu, inainte de plantarea rasadurilor este bine sa utilizam un dezinfectant de sol cu proprietati fungicide, insecticide, nematocide si erbicide.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE