Cum sa construim un solar de legume productiv, cu o investitie minima

Facebook
Twitter

Cultivarea de legume intr-un solar este o idee de afaceri care le surade tot mai multor fermieri. Riscurile scazute pe care o astfel de cultura o presupune, posibilitatea de a obtine recolte profitabile pe tot parcursul anului dar si masurile de sprijin financiar (Ex: Programul de sprijin pentru tomate), ii determina pe tot mai multi agricultori sa investeasca intr-un solar.

Chiar daca o astfel de cultura poate oferi o productivitate mai mare decat una conventionala, investitia initiala poate fi destul de insemnata si necesita anumite cunostinte tehnice. Totusi, costurile cu echipamentele si cu procesul de construire a solarului pot fi amortizate rapid, dupa doar cateva recolte.

Pentru a ne asigura ca solarul nostru de legume va avea o productivitate maxima si va fi expus la cat mai putine riscuri, va trebui sa-l dotam cu o serie de echipamente, special concepute pentru acest lucru. Iata toate aspectele de care trebuie sa tinem cont, atunci cand construim un solar de legume:

1) Sisteme de incalzire

Orice solar de legume are nevoie de un sistem de incalzire bine pus la punct. Diferentele mari de temperatura de la zi la noapte dar si venirea anotimpului rece ne pot compromite cultura. De aceea, este necesar sa avem un echipament de incalzire care poate asigura o temperatura constanta in interiorul solarului si care sa fie fiabil.

Sistemele de incalzire pe lemne reprezinta cea mai ieftina solutie de incalzire a unui solar, insa construirea acestora este destul de pretentioasa, iar distribuirea caldurii nu se va face in mod uniform. De aceea, o centrala pe gaz reprezinta cea mai sigura si eficienta solutie de incalzire. Dotate cu diferite functii de automatizare digitala, aceste sisteme reprezinta o metoda optima de incalzire atat pentru sera/solarul nostru cat si pentru casa sau un spatiu industrial.

2) Racordarea la utilitati

Daca solarul nostru va fi amplasat in vecinatatea casei in care locuim, bransarea la utilitati nu va fi necesara. Totusi, daca decidem sa construim o amenajare de dimensiuni mai mari, care poate fi amplasata intr-un alt spatiu decat cel in care locuim, va trebui sa efectuam si bransarea la utilitati precum, curent electric, apa curenta si gaze.

De asemenea, trebuie sa fim pregatiti si pentru situatiile neprevazute si sa avem o solutie alternativa pentru acestea. De exemplu, o pana de curent, chiar si de cateva ore, ne poate priva legumele de caldura necesara si poate compromite intreaga cultura.

Pentru a evita astfel de situatii, se recomanda achizitionarea unui generator de curent. Acceseaza site-ul  si alege dintre zecile de modele de generatoare de curent. Tot pe site-ul mereuprimul.ro putem gasi o gama variata de compresoare de aer, extrem de utile in orice solar de legume.

3) Izolarea termica a solarului   

Pe langa sistemul de incalzire si racordarea la utilitati, izolarea termica a solarului este una din cele mai importante operatiuni, care trebuie intreprinsa inca de la construirea spatiului protejat. O izolare corespunzatoare a solarului va asigura mentinerea unei temperaturi constante pentru plante si ne va ajuta sa reducem costurile generate de sistemele de incalzire.

Specialistii considera ca sticla in strat dublu este cea mai eficienta metoda de izolare a serei, cu toate ca este si cea mai costisitoare. Pentru solutii mai simple recomandam plasticul de protectie. Acesta are un pret mai redus si poate izola termic solarul sau sera noastra timp de 3 pana la 4 ani.

4) Sistem de irigare

Un sistem de irigare eficient este absolut necesar in orice solar de legume. Asigurarea necesarului de apa pentru plante dar si temperatura sa sunt aspecte foarte importante, in stransa legatura cu productivitatea intregului solar.

Pentru un solar de legume, specialistii recomanda un sistem de irigare prin picurare. Un astfel de sistem are foarte multe avantaje, fiind foarte economic dar si mult mai usor de intretinut si de montat. Un sistem de irigare prin picurare nu va stropi frunzele plantelor si permite administrarea, odata cu apa, a anumitor fertilizanti, insectide si fungicide.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE