utilaje agricole

4 tehnologii pe care le poti folosi in gospodaria ta pentru o eficienta mai mare

Facebook
Twitter

Atunci cand vorbim despre agricultura, nu trebuie sa ne referim la acest domeniu ca la unul invechit, lent, din care inovatia lipseste cu desavarsire. Ultimii ani au venit cu idei noi in domeniul agricol, sustinute de dezvoltarile tehnologice la nivel global. Sistemele integrate bazate pe senzori au adus solutii importante pentru gospodarii, reusind astfel sa ajute in reducerea costurilor pe termen lung si o mai buna eficientizare a intregului proces agricol. Tehnologia a imbunatatit astfel si modul in care agricultura functioneaza, oferind numeroase oportunitati celor care au ales sa se dezvolte in acesta directie.

4 tehnologii pe care le poti folosi in gospodaria ta pentru o eficienta mai mare:

  1. Automatizare pentru utilajele agricole grele

Din Ames, Iowa, Statele Unite ale Americii, Colin Hurd a dezvoltat un sistem eficient denumit Smart Ag care permite utilajelor grele sa devina autonome si sa fie controlate de la distanta, printr-o interfata simpla care analizeaza datele privind terenul agricol, oferind acces complet asupra utilajelor agricole. Un mare avantaj al acestui sistem de automatizare este posibilitatea de a controla o intreaga flota de utilaje in paralel, in timp real.

  1. Prosumator in energie verde

Anul acesta poate fi momentul oportun in care gospodaria ta poate intra in randul prosumatorilor, adica alaturi de cei care produc energie, nu doar consuma. Cu ajutorul unor panouri solare vidategospodaria ta poate deveni independenta din punct de vedere energetic, iar tu poti deveni producator de energie, ceea ce te va ajuta nu numai sa salvezi pe termen lung sume importante, ci chiar sa iesi pe profit. Nu in ultimul rand, investitia in energie verde va avea un impact pozitiv asupra mediului si iti va oferi autonomie totala.

  1. Programe pentru eficientizarea costurilor operationale

Wisran este un soft dezvoltat in California care ofera detinatorilor de utilaje si terenuri posibilitatea de a-si optimiza costurile operationale in timp real. Ce inseamna acest lucru? Este un soft in care poti inregistra toate costurile pe echipamente, reparatii, mentenanta, combustibil si salarii, care iti calculeaza in timp real care activitate a durat mai mult decat ar fi media normala, provocand astfel cheltuieli suplimentare. Prin datele adunate in acest fel, poti vedea o evolutie mai clara a costurilor si care sunt zonele in care poti optimiza.

  1. Urmarirea permanenta a recoltei

Una dintre cele mai mari probleme cu care un fermier se poate confrunta este distrugerea recoltei din cauza unor probleme sesizate prea tarziu. Aici intervine Intelinair, o companie dezvoltata in San Jose, California, specializata in urmarirea permanenta a recoltei, prin livrarea automata a datelor despre sol si alertarea in timp real atunci cand exista probleme. Folosind imagini obtinute cu ajutorul dronelor sau prin satelit, poti observa cu exactitate care sunt zonele in care poti interveni.

Tehnologia in agricultura nu reprezinta o solutie doar pentru reducerea costurilor de productie, ci si pentru o productie mai mare si mai eficienta. Asa cum arata studiile, pana in 2050, cererea pentru alimente va creste cu 50%, ceea ce va insemna o presiune tot mai mare pentru producatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE