Orice gopsodar cu experienta stie ca administrarea corespunzatoare a unei gospodarii necesita un bun spirit organizatoric dar si foarte multa munca. Din fericire, tehnologiile existente in prezent dar si accesul mai facil la informatie ne permit sa ducem la bun sfarsit chiar si cele mai complicate operatiuni, atat timp cat suntem bine informati.
Chiar daca au o gopsodarie foarte frumoasa si foarte bine pusa la punct, multe persoane decid sa-si aduca exploatatia la potentialul maxim si sa o transforme intr-o mica afacere. Acest lucru este posibil pentru orice gospodar, insa este important sa stabilim dinainte o lista de prioritati si sa ne planificam toate investitiile in functie de bugetul de care dispunem. Iata patru imbunatatiri, pe care si tu le poti aduce gospodariei tare si care ii vor creste valoarea intr-un timp foarte scurt.
1) Construirea unui solar
Construirea unui solar nu este un procedeu foarte complicat, iar investitia initiala precum si timpul de lucru sunt foarte scazute. Materialele necesare construirii unui astfel de spatiu protejat sunt foarte usor de gasit si foarte ieftine, iar procedeul de asamblare a structurii si de acoperire sunt de asemenea simple si usor de intreprins.
Totusi, pentru a beneficia de un solar cu adevarat profitabil, trebuie sa luam in calcul si cativa factori secundari. Terenul pe care va fi construit solarul, orientarea sa pentru a beneficia de lumina soarelui, incalzirea sa artificiala sau modul in care vom iriga plantele, sunt doar cateva din aspectele care vor influenta in mod direct productia noastra. Acest site ne pune la dispozitie un ghid complet pentru construirea unui solar, in care ne sunt explicate toate aceste proceduri.
2) Montarea de pavele si borduri
Pentru a aduce valoare gospodariei noastre si pentru a o cosmetiza in acelasi timp, este recomandat sa optam pentru montarea unor pavele si borduri. Pavelele reprezinta o alegere extrem de aspectuoasa pentru finisarea cailor de acces din gospodaria noastra dar si una extrem de utila.
Pe langa aspect, pavelele ofera o rezistenta sporita la factorii de mediu, prevenind aparitia de fisuri, gropi, sau denivelari. Pe acest site putem gasi mai multe informatii despre montarea pavelelor, dar si sfaturi despre cateva greseli pe care sa le eviti.
3) Construirea unui mic depozit
Orice gospodar detine o mica magazie in care isi depoziteaza uneltele si echipamentele agricole, insa un spatiu special conceput pentru acest lucru se poate dovedi mult mai util. Un astfel de spatiu poate fi segmentat in asa fel incat sa ne permita o depozitare cat mai ordonata a echipamentelor si un acces mult mai facil la acestea.
Construirea unui mic depozit pentru stocarea echipamentelor nu trebuie sa inceapa de la zero. Renovarea si transformarea unei anexe vechi intr-o magazie este mult mai rapida dar si mai eficienta economic. Pentru o depozitare optima a echipamentului recomandam segmentarea spatiului si impartirea uneltelor/sculelor pe categorii, in functie de frecventa cu care le utilizam si de functia fiecareia.
4) Amplasarea unor garduri interioare
In prezent, tot mai multe persoane decid sa-si amplaseze garduri interioare. Pe langa factorul estetic, acestea se pot dovedi cu adevarat utile si pot contribui la segmentarea intregii gopodarii, in functie de scopul pe care il serveste fiecare spatiu.
Astfel, prin amplasarea de garduri interioare putem avea un spatiu inchis, special destinat cresterii animalelor, unul pentru gradina de legume dar si un spatiu de relaxare, in care putem monta un foisor, un loc de joaca pentru copii, flori sau plante aromatice.