Ministrul Daea: „Preturile sunt mai mici peste tot”. Datele INS il contrazic

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, considera ca preturile produselor alimentare sunt mai mai mici decat anul trecut si precizeaza ca obiectivul sau dar si al fermierilor este de a face fata schimbarilor climatice in asa fel incat „sa producem mai mult si de buna calitate”, noteaza Agerpres.

„Este un obiectiv maret si e bine ca Banca Nationala ia acest obiectiv (mentinerea preturilor de consum – n. r.) ca politica in domeniu. Dumnealui (guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu – n. r.) se lupta cu preturile, eu ma lupt cu factorii climatici, iar fermierii la fel, pentru a face fata acestor situatii date de vreme, de schimbarile climatice, in asa fel incat sa producem cat mai mult si de buna calitate, pentru a acoperi pe piata ceea ce consumatorul doreste. Stim insa ca pe piata, prin cerere si oferta, se stabilesc preturile la diferite produse”, a declarat ministrul Agriculturii, intr-o interventie telefonica la Romania TV.

Daea: „Preturile sunt mai mici peste tot”

Seful MADR a mai spus ca urmareste zilnic preturile produselor alimentare si ca ele sunt „mai mici peste tot”.

„Eu spun ca preturile pe care le vad astazi in comparatie cu preturile de ieri si cu cele de anul trecut sunt preturi mai mici si le urmaresc in fiecare zi. Urmaresc aceste situatii pe care le avem in tara, pe piata, la produsele agroalimentare. Preturile sunt mai mici peste tot”, a adaugat Daea.

INS indica o scumpire a produselor alimentare

Conform datelor Institutului National de Statistica, in mai 2019, marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,79% fata de aprilie si cu 4,6% raportat la decembrie 2018.

Cartofii au continuat sa se scumpeasca in luna mai, pretul acestora urcand cu 17,33% comparativ cu aprilie, iar in topul scumpirilor s-au mai aflat citricele si alte fructe meridionale (plus 2,68%) si fructele proaspete (plus 2,49%). Raportat la luna decembrie 2018, cel mai mult au crescut preturile la cartofi (plus 55,27%), alte legume si conserve din legume (plus 23,85%), citrice si alte fructe meridionale (plus 16,12%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE