lactate bradet

ANPC: abateri la 60% dintre operatorii din industria laptelui. Ce au descoperit inspectorii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In luna precedenta, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 700 de operatori economici din industria laptelui si a constatat abateri la aproximativ 60% dintre acestia, noteaza Mediafax.

Controalele, desfasurate in perioada 27.05 – 07.06.2019, au avut scopul de a stabili gradul de respectare a prevederilor legale cu privire la comercializarea, etichetarea, prezentarea si publicitatea laptelui de consum.

Au fost controlati 771 de operatori economici si au fost constatate abateri la un numar de 454 dintre acestia, insemnand o valoare de 58,9%. A fost verificata o cantitate de 64,5 tone de lapte de consum si produse lactate, din care aproximativ 8,2 tone, insemnand 12,7%, nu se incadrau in prevederile legale.

3,6 tone de lapte, oprite de la comercializare

In urma unor nereguli, inspectorii ANPC au oprit de la comercializare aproximativ 3,6 tone de lapte si produse lactate in valoare totala de 32.900 lei, pana la remedierea neconformitatilor.

Alte 913 kilograme de produse lactate, in valoare de 11.744 lei au fost oprite definitiv de la comercializare, in urma neregulilor descoperite. In total, au fost aplicate 638 de sanctiuni contraventionale, dintre care 320 de avertismente si 318 amenzi, in valoare de 1.460.600 lei.

Nereguli in 22 de judete

ANPC a constatat ca in 69% dintre judete se comercializau lapte de consum si produse lactate in afara datei durabilitatii minimale, respectiv a datei limita de consum stabilite de producatori. Aceste nereguli au fost sesizate in judetele Gorj, Mehedinti, Mures, Satu Mare, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Galati, Ilfov, Neamt, Olt, Arad, Hunedoara, Timis, Brasov, Maramures, Bistrita Nasaud, Arges, Vaslui, Calarasi, Vrancea si Municipiul Bucuresti.

Mai mult, in judetele Arad, Mures, Harghita, Brasov, Maramures si Satu-Mare a fost semnalata lipsa elementelor de identificare netraduse in limba romana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE