Inspectorii ANPC au descoperit cirese infestate, provenite din Turcia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANPC a amendat recent un distribuitor din Turcia care ar fi adus in tara cirese infestate. Motivul oficial al aplicarii sanctiunii este ,,neconformarea etichetarii produsului’’, noteaza Mediafax.

„Urmare a aparitiei pe retelele de socializare a unei fotografii potrivit careia ciresele preambalate in caserole a 500 gr, avand origine Turcia, sunt tratate cu Imazalil si Thiabendazole, coaja nefiind recomandata pentru consum, ANPC s-a autosesizat si a desfasurat – prin Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti – controale la doua puncte de lucru ale unui comerciant si la distribuitorul fructelor”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

Dupa controalele efectuate la punctele de lucru ale firmei, s-a constatat ca ciresele respective nu fusesera puse la vanzare si au fost scoase din circuitul consumului.

Ce a reiesit din controlul ANPC

– din factura fiscala, declaratia de conformitate si declaratia pe propria raspundere a administratorului firmei a rezultat ca produsul in cauza nu este tratat cu Imazalil si Thiabendazole si ca sunt in conformitate cu legislatia romana in vigoare, nefiind modificate genetic;

– din documentul redactat in limba engleza si provenind de la producatorul din Turcia, care a insotit produsul, rezulta ca produsul cirese furnizat in Romania nu este tratat cu Imazalil si Thiabendazole, fiind apt pentru consumul uman;

– tot in limba engleza s-a prezentat si Certificatul fitosanitar din care rezulta ca fructele in cauza nu au fost supuse vreunui tratament chimic, sunt libere de boli de carantina.

Ce sanctiune a primit firma

„Pentru abaterea privind informarea consumatorilor s-a aplicat o amenda in cuantum de 10.000 de lei, potrivit OG 21/92 privind protectia consumatorilor, cu modificarile ulterioare, si s-a dispus masura de oprire temporara a comercializarii acestui produs pana la intrarea in legalitate privind asigurarea unei informari corecte, complete si precise”, se mai arata in comunicatul ANPC.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE