Crescatorii de animale, nemultumiti de neimplicarea autoritatilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest moment, membrii ACEBOP (ASOCIATIA CRESCATORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMANIA) considera ca Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis, impreuna cu clasa politica, transforma o necesitate nationala intr-un joc politic.

Daca in presa a fost mentionata doar sesizarea  Curtii Constitutionale pentru legea reproductiei la porc, informam ca si legea reproductiei la pasare a luat acelasi drum. Atragem atentia, asa cum am facut-o in ultima perioada, asupra faptului ca Romania a ajuns o piata de consum a produselor din Uniunea Europeana – produse care s-a demonstrat ca au dublu standard – recunoscut si investigat de institutiile europene responsabile.

Este inadmisibil sa se joace ping-pong intre institutii, cu o lege care ar trebui sa sprijine fermierii romani!

Constatam cu surprindere faptul ca institutia prezidentiala ingreuneaza demararea unui proiect care face bine Romaniei. In 30 de ani de la Revolutie, zootehnia romaneasca aproape ca nu exista in Europa. Suntem incapabili sa ne producem mancarea de care avem nevoie! Importam aprox. 70% din alimentele pe care le consumam, iar sectorul carnii de porc este la pamant!

Consumatorii suporta diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de productie al animalelor

Astazi, fermierul nostru cumpara purcelul la aprox. 70 de euro din alte state membre, in timp ce pretul de productie in Romania este de aprox. 40 de euro/cap. Diferenta de cost este suportata de consumator!

Construirea fermelor de reproductie este aproape nefinantabila de catre bancile comerciale din Romania, din cauza istoricului zootehniei nationale, marcat de numeroase falimente in industria alimentara autohtona – tocmai din lipsa celei mai importante verigi, reproductia.

De mentionat este faptul ca programe similare de dezvoltare a agriculturii au fost derulate in alte state membre, in ultimii 20 de ani. Majoritatea asociatiilor din zootehnia romaneasca de profil au avut un punct de vedere vizavi de  legile de interes national pentru porc si pasare si il sustin in continuare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE