Pesta porcina: crescatorii de animale cer Guvernului sa-si asume uciderea preventiva a porcilor

Facebook
Twitter

Potrivit unui comunicat ACEBOP, fermierii din Teleorman si Olt nu pot sa isi desfasoare activitatea din cauza focarelor de pesta porcina care apar in gospodarii si cer reprezentantilor Ministerului Agriculturii sa actioneze preventiv asupra crescatorilor care nu aplica normele de biosecuritate, noteaza Mediafax.

„Din motive strict politice, Guvernul nu isi asuma uciderea preventiva a porcilor din gospodariile care nu aplica normele de biosecuritate din jurul marilor ferme – precum si a mistretilor. Fermierii din Romania, prin vocea dr. Mary Pana, medic veterinar si presedinte de asociatie, au incercat sa transmita saptamana trecuta strigatul lor de alarma asupra situatiei in Olt si Teleorman unde fermierii sunt blocati de doua luni si nu pot livra porcii la abator – datorita focarelor care apar constant in gospodarii. Pentru acestea nu ia nimeni o decizie, sunt blocate livrarile fermelor si atat. Nicio alta masura!”, arata un comunicat de presa al ACEBOP.

Ferma de 7 milioane de euro, inchisa de autoritati

Asociatia prezinta si exemplul unui fermier care a investit 7 milioane de euro intr-o exploatatie de porcine care nu isi poate livra productia, din cauza focarelor reaparute in gospodarii.

„Fermier care a avut curaj sa investeasca 7 milioane de euro, sa faca productie, sta cu poarta inchisa, nu poate livra la abator pentru ca autoritatea veterinara nu se oboseste sa ceara derogare la Bruxelles, in schimb il tine luni de zile inchis datorita focarelor reaparute in gospodarii?”, mai spune asociatia.

ACEBOP: „De masuri urgente avem nevoie”

Asociatia cere masuri urgente si rapide, asa cum sunt luate in celelalte stare membre ale Uniunii Europene, pentru fermieri care detin zeci de mii de animale in fermele lor.

„De masuri urgente avem nevoie domnilor, sa salvam fermele mari de suine peste 20.000 de capete. Nici macar nu sunt multe, 10 sau 11. Intr-o comuna nu sunt mai mult de 200-300 de porci, costa mai putin bugetul decat despagubirile pentru fermele mari. Noi nu facem politica, sau mai bine spus facem politica fermierilor, care vor sa munceasca decent intr-o tara normala. Si nu ne cantarim munca in voturi. Masura cordonului preventiv de 10 km a fost discutata de acum 7-8 luni, ni s-a promis ca vor fi luate masuri. Dar am fost dusi cu vorba, aproape un an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE