Propunere: tarile care nu respecta statul de drept nu ar mai primi fonduri europene

Facebook
Twitter

Uniunea Europeana va avea posibilitatea sa suspende sau sa reduca accesul unei tari la finantare daca se dovedeste ca administratia acelui stat ia adopta politici care dauneaza statului de drept. Aceasta decizie urmeaza a fi propusa de Comisia Europeana si va fi adoptata in cadrul Consiliului European, noteaza Agerpres.

,,Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care sa protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficientele generalizate care afecteaza statul de drept in statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea sa suspende, sa reduca sau sa restrictioneze accesul la finantarea din partea UE in mod proportional cu natura, gravitatea si amploarea deficientelor care afecteaza statul de drept. O astfel de decizie ar urma sa fie propusa de Comisie si adoptata de Consiliu prin vot cu majoritate calificata inversa”, se spune in comunicatul Executivului de la Bruxelles.

Cu putin timp in urma, Polonia a intrat in vizorul oficialilor europeni pentru nerespectarea statului de drept si s-a propus sanctionarea acestei tari prin taierea fondurilor europene. Totusi, sansele ca acest lucru sa se concretizeze sunt minime, in conditiile in care mai multe state membre se opun acestei propuneri. Si tari precum Ungaria si Romania se afla sub suspiciunea incalcarii principiilor statului de drept, mai multe voci reclamand acest lucru.

Comisia poate solicita cresterea nivelurilor de finantare din partea statelor membre

In ansamblu, Comisia propune un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euro in credite de angajament (exprimate in preturile din 2018) pentru perioada 2021 – 2027, echivalentul a 1,11% din venitul national brut al UE 27. Acest nivel al angajamentelor se traduce in 1.105 miliarde de euro (sau 1,08% din venitul national brut) in credite de plata (in preturile din 2018). Aceasta include integrarea in bugetul UE a Fondului European de Dezvoltare – principalul instrument al UE de finantare a cooperarii pentru dezvoltare cu tari din Africa, zona Caraibilor si Pacific si care in prezent este un acord interguvernamental. Daca se ia in considerare inflatia, acesta este comparabil ca dimensiune cu bugetul actual pentru perioada 2014 – 2020 (inclusiv Fondul European de dezvoltare).

Pentru a finanta prioritatile noi si urgente, vor trebui majorate actualele niveluri de finantare. Investitiile actuale in domenii precum cercetarea si inovarea, tineretul, economia digitala, gestionarea frontierelor, securitatea si apararea vor contribui la prosperitate, sustenabilitate si securitate in viitor. De exemplu, bugetul alocat programului Erasmus+ si al Corpului european de solidaritate va fi dublat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE