Ministrul Daea, intalnire pentru a asigura viitorul agriculturii romanesti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a initiat in data de 10 iulie 2019, la sediul MADR, o intalnire de lucru cu reprezentantii liceelor agricole.

La reuniune au mai participat subsecretarul de stat, Maricel Floricel Dima, secretarul general adjunct, George Sava, directorul general al directiei Generale de Politici Agricole, Elena Tatomir, precum si experti din cadrul directiilor de specialitate ale MADR.

Scopul intalnirii a fost informarea participantilor asupra modului de implementare a Legii  57/2019 pentru completarea legii educatiei nationale, ale demersurilor realizate de minister, precum si cunoasterea principalelor dificultati cu care se confrunta liceele agricole.

Unul dintre obiectivele principale ale MADR este acela de a stopa declinul invatamantului liceal agricol, implicandu-se in mod direct, prin acordarea de sprijin financiar, astfel incat acesta sa raspunda gradului de inovare din agricultura.

In cuvantul sau, ministrul a indemnat conducerea liceelor agricole sa prezinte problemele cu care se confrunta si sa contribuie cu propuneri si sugestii pentru elaborarea unor acte normative care sa sprijine dezvoltarea si progresul invatamantului liceal agricol. De asemenea, oficialul a subliniat importanta pregatirii profesionale a viitorilor agricultori, asigurandu-i pe cei prezenti de sprijinul sau pentru revitalizarea sistemului de invatamant agricol.

Totodata, ministrul a facut referire la Planul National Strategic care, in contextul noii Politici Agricole Comune, va intensifica sprijinul acordat fermierilor mici si tineri, facilitand reinnoirea generatiilor: ”Este necesar sa avem tineri bine pregatiti, iar acum trebuie sa creionam in mod real necesitatile liceelor cu profil agricol pe care sa le transpunem in acte normative”.

In cadrul intalnirii, subsecretarul de stat Maricel Dima a facut o descriere a actiunilor concretizate la nivelul MADR:

  • S-a emis ordinul comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului educatiei nationale pentru aprobarea listei cu liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care vor primi finantare din partea MADR pentru investitii, fiind selectate 58 licee tehnologice cu profil preponderent agricol.
  • S-a elaborat metodologia de finantare a celor 58 licee tehnologice cu profil preponderent agricol care urmeaza sa fie aprobata prin hotarare a Guvernului. Proiectul  a fost elaborat de catre MADR si se afla in procedura de avizare la ministerele avizatoare.
  • S-a infiintat biroul invatamant liceal agricol, formare profesionala si consultanta in agricultura in cadrul MADR – masura realizata prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

 

De asemenea, au fost descrise demersurile ce urmeaza a fi intreprinse de MADR, impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale, in perioada urmatoare, in baza discutiilor si a propunerilor din partea conducerii liceelor agricole. Prin investitiile pe care MADR doreste sa le realizeze in cele 58 licee selectate se urmareste crearea conditiilor necesare pentru pregatirea elevilor in domeniul agriculturii in concordanta cu noile tehnologii care se practica astazi la nivel de ferma, promovarea invatamantului profesional agricol si a invatamantului dual.

In perioada urmatoare, conducerea MADR va efectua o serie de intalniri si vizite la liceele agricole, pentru a constata realitatea efectiva din teren, reusindu-se astfel corelarea si conectarea bazei legislative cu aspectele practice ale necesitatilor economico-sociale.

In urma discutiilor purtate, partile implicate au stabilit mentinerea unui dialog deschis si constant, astfel incat, printr-un schimb de informatii si idei sa se dezvolte solutii pentru ca, in urmatoarea perioada, aceasta ramura a educatiei sa redevina de interes pentru tinerii pasionati de agricultura, dar care doresc sa faca si performanta in acest domeniu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE