Petre Daea, intalnire cu o delegatie internationala pentru o problema urgenta a agriculturii romanesti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit miercuri, 3 aprilie 2019, la sediul MADR o delegatie de experti in domeniul pestei porcine africane, condusa de Dr. Jose Manuel Sanchez-Vizcaino, profesor de sanatate animala la Universitatea din Madrid si expert al Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala pe problema pestei porcine africane.

Din delegatia invitata, au mai facut parte inginerul Iani Chihaia de la Asociatia Nationala a Fabricantilor de Nutreturi Combinate din Romania, Megan C. Niederwerder (Kansas State University), Enric Marco Granell (Presedinte EAPHM) si Gonzalo Mateos.

Alaturi de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarii de stat Daniel Dumitru Botanoiu, Alexandru Tachianu, subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, directorul general al Directiei Generale Politici Agricole, Elena Tatomir, directorul general al Directiei Generale Afaceri Europene si Relatii Internationale, Roxana Zarma, directorul general adjunct al Directiei Generale Politici Agricole, Mihai Neagu, directorul Directiei Politici in Zootehnie Maria Toma, precum si vicepresedintii  ANSVSA, respectiv dr. Csutak Nagy Laszlo si dr. Octavian Ilisoi.

Discutiile din cadrul intalnirii s-au axat pe subiectul Pestei Porcine Africane (PPA) si pe demersurile efectuate pentru combaterea acestei boli.

Petre Daea a realizat o prezentare detaliata a situatiei PPA pe teritoriul tarii noastre, precum si a masurilor intreprinse de autoritatile romane cu privire la evolutia epidemiei in Romania: de la aparitia in 31 iulie 2017 a primului focar confirmat intr-o gospodarie situata la periferia municipiului Satu-Mare, cu punctul culminant al epidemiei atins in anul 2018 si pana la momentul prezent, cand se remarca tendinta de scadere a PPA in tara noastra.

Petre Daea a precizat ca, inca de la aparitia primului focar, au fost imediat puse in functiune masurile cuprinse in Planul de Contingenta, realizandu-se o colaborare institutionala a tuturor celor implicati in combaterea PPA.

 La randul sau, profesorul a afirmat ca situatia tarii noastre este una complexa, dat fiind faptul ca ne invecinam cu tari care se confrunta cu acest virus, dar carora li se aplica reguli diferite de combatere a PPA. Jose Manuel Sanchez-Vizcaino a subliniat faptul ca, desi in tara noastra cresterea porcilor este o traditie, populatia, prin masurile implementate de autoritati, a constientizat gravitatea situatiei din Romania.

De asemenea, acesta si-a aratat disponibilitatea de a instrui personalul tehnic implicat in combaterea PPA din Romania in cadrul unei universitati din Spania. Acesta a apreciat implicarea autoritatilor si capacitatea ministrului roman de a avea o viziune complexa asupra virusului si i-a multumit pentru primirea calduroasa si modul in care intelege si abordeaza problematica PPA.

In incheiere, Petre Daea si-a exprimat recunostinta fata de profesor pentru tot sprijinul acordat, inca de la prima intalnire, in privinta capacitatii de gestionare a situatiei pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, precum si pentru contributia valoroasa adusa mediului academic.  

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE