INS: preturile la produse agroalimentare s-au stabilizat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unui comuniat INS, preturile de consum in luna octombrie 2018, comparativ cu luna octombrie 2017, au crescut cu 4,3%, astfel ca rata inflatiei a scazut de la 5% in septembrie, noteaza Mediafax.

Cresterea din octombrie s-a facut pe fondul majorarii cu 5,27% a preturilor la marfurile nealimentare, cu 3,73% a celor alimentare si cu 2,73% a serviciilor, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al INS transmis luni.

Cresteri cu 2,69% la marfurile alimentare

In plus, fata de finele lunii decembrie 2017, preturile din octombrie erau cu 3,23% mai mari, ca urmare a majorarii cu 4,08% a preturilor la marfurile nealimentare, cu 2,69% a marfurilor alimentare si cu 2,18% a serviciilor.

De asemenea, in aceeasi perioada, IPC fara preturile la legume, fructe (septembrie 2014, grupa de fructe include pe langa fructele proaspete si citricele si alte fructe meridionale), oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate (produse ale caror preturi sunt reglementate), bauturi si tutun a crescut cu 0,32%, iar IPC fara preturile la legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate s-a majorat cu 0,36%.

Rata medie a inflatiei, stagnare si in aceasta luna

Rata medie lunara a inflatiei a fost in primele zece luni ale acestui an de 0,3%, la fel ca in primele noua luni, in conditiile in care cea pentru marfurile nealimentare a fost de 0,4%, cea pentru marfurile alimentare de 0,3% si pentru servicii de 0,2%.

Spre comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, aceasta medie a fost de 0,2%, deoarece a fost de 0,3% atat pentru marfurile alimentare, cat si pentru cele nealimentare, iar pentru servicii a fost de 0,0%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE