septembrie 30, 2022

Judetul in care locuitorii nu mai pot cumpara brazi de la Directia Silvica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directia Silvica Bistrita a decis sa nu mai vanda populatiei brazi de Craciun, iar locuitorii vor putea doar sa achizitioneze brazi in ghiveci sau o specie exotica de molid, unica in tara, noteaza Mediafax.

Pentru a proteja padurile si pentru a descuraja hotii de pomi de Craciun, Directia Silvica Bistrita nu mai vinde copaci taiati din padurile din Bistrita-Nasaud in perioada sarbatorilor de iarna. Singurii brazi taiati, vanduti de Directia Silvica, provin din confiscarile facute de autoritati.

Pretul unui brad in ghiveci

Bistritenii gasesc in piete doar brazi taiati care provin din confiscari sau adusi de ocoalele silvice private, insa s-au obisnuit cu initiativa Directiei Silvice si in marea majoritate cumpara brazi in ghiveci pe care ii pot folosi ani la rand.

„Conducerea Directiei Silvice Bistrita a hotarat in urma cu cativa ani sa nu mai comercializeze pomi de Craciun taiati din padurile din Bistrita-Nasaud. In cea mai mare parte se comercializau molizi, bradutii fiind o specie sensibila, care cresc extrem de greu. Anul acesta pretul unui pom de Craciun care va fi scos la vanzare porneste de la 48 de lei daca este cu balot de pamant la radacina si pe care omul poate sa il puna in ghiveci sau chiar in curte si 68 de lei daca il cumpara de la noi direct in ghiveci. In fiecare an comercializam pe langa pomii din pepiniera proprie si aproximativ 200 de pomi proveniti din confiscari”, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Bistrita, Adriana Bartha.

O specie deosebita de molid, pusa la dispozitie de Directia Silvica

Cei care vor sa aiba de sarbatori un pom special il gasesc la Bistrita, Directia Silvica crescand si comercializand o specie deosebita de molid, unica in tara. Silvicultorii spun ca molizii sunt cel mai des intalniti pomi de Craciun, un brad avand nevoie de foarte multi ani pentru a ajunge la dimensiunea dorita pentru sarbatorile de iarna.

„Pe piata au aparut in ultimii ani foarte multi braduti din vest, destul de ieftini. Noi avem insa o specie de molid deosebita, o specie de molid intepator, argintiu, care in arealul natural creste numai in America. Este o specie exotica, nu acel brad obisnuit romanesc. Bradul creste foarte greu. Are nevoie de 7 ani in pepiniera, in solarii, umbrit si apoi in camp mai sta inca 10 – 15 ani pentru a ajunge la inaltimea agreata de toata lumea ca si pom de Craciun. Pentru acesti brazi costurile sunt foarte mari ca sa ii cultivam. Brazii sunt o specie extraordinar de sensibila, le trebuie umbra, un sol profund. Molidul este o specie creste si pe un sol mai superficial, cu piatra, pe versanti”, a spus Adriana Bartha.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE