Macesele, la mare cautare printre straini: Directia Silvica Olt a vandut pana acum 140 de tone

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Macesele din Romania au devenit o adevarata atractie pentru firmele din straintate. Olandezii si belgienii le cumpara pentru industria farmaceutica, alimentara, dar si a cosmeticelor. Directia Silvica Olt a vandut pana acum nu mai putin 140 de tone pentru care a castigat 120.000 de euro, informeaza Digi24.

Peste o suta de angajati ai Directiei Silvice Olt strabat padurile si campurile in cautarea maceselor. „Se aduna foarte greu. Trebuie sa le luam fara codite, fara frunze. Adunam de pe campurile ocolului, de pe marginea padurii. In jur de 40-50 kg pe zi de persoana”, spune Emilian Nica, angajat al Directiei Silvice.

Macesele romanesti au mare cautare in vestul Europei. Tot ce s-a cules pana acum a plecat din Olt catre Olanda si Belgia. Iar anul acesta, pretul este cu 25% mai mare decat anul trecut.

Fructele sunt culese din flora spontana si sunt analizate cu atentie. Ca sa fie exportate trebuie sa corespunda cerintelor de calitate impuse de europeni.

Directia Silvica Olt furnizeaza de noua ani macese pentru a fi prelucrate in Olanda si in fiecare an a reusit sa livreze peste 150 de tone. Macesele sunt culese de cetateni care le predau ocoalelor silvice, pretul de achizitie de la cetateni pentru un kilogram de macese fiind de circa 1,5 lei, acelasi ca in anii precedenti.

Partea mai putin buna este reprezentata de faptul ca o mare parte din cantitatile de macese exportate se reintorc in tara sub forma produselor procesate, la cu totul alte preturi.

Macesele sunt extrem de bogate in vitamina C, dar si in alte tipuri de vitamine cum sunt provitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP, vitamina K si acid nicotinic.Pe langa continutul bogat in vitamine, fructele de maces sunt bogate in zaharuri, acid citric, pectine, tanin, cupru, crom, mangan, pectina, acizi organici. Ceaiul de macese este unul din cele mai cunoscute remedii populare. El este folosit de secole pentru cresterea imunitatii organismului si in general pentru a mentine starea generala de sanatate. Prin continutul de vitamine si minerale el devine eficient in tratamentul racelilor, tusei si gripei, reducerea colesterolului din sange si ameliorarea durerilor menstruale si de dinti.

Pe langa macese, strainii sunt interesati si de alte plante medicinale precum frunze de dud si frunze de frasin, flori de soc, tei, salcam, coada soricelului, sunatoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE