Plantele medicinale sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diferitelor afectiuni, ca analgezice sau pentru inducerea unei stari generale de bine. In ciuda medicamentelor, plantele medicinale raman si in zilele noastre extrem de utilizate de persoanele care isi doresc un remediu natural.
In prezent, foarte multe persoane decid sa cultive plantele medicinale in propria lor casa sau gradina, pentru a fi siguri ca beneficiaza de un produs final 100% natural si sanatos. Pe langa clasicul busuioc sau menta, tot mai multi se orienteaza si spre plante considerate pana nu demult exotice, sau spre culturi care se dezvolta de obicei in mod spontan. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta patru plante aromatice pe care le poti cultiva in propria ta casa sau gradina:
1) Aloe Vera
Aloe Vera este o planta care contine o gama variata de vitamine, aminoacizi si minerale. Aceasta este folosita in special pentru regenerarea celulelor pielii, ca analgezic si pentru intarirea sistemului imunitar.
Aloe Vera se va dezvolta cel mai bine in interior, iar pentru a o planta vom avea nevoie de un ghiveci de lut, pamant de flori, muschi de turba, pietris si un butas de Aloe Vera. La fundul ghiveciului vom adauga pietrisul, dupa care vom umple ghiveciul pana la jumatate cu pamantul de flori, iar in continuare vom adauga muschiul de turba. In final, vom planta si butasul de Aloe Vera.
2) Macese
Fructele de macese sunt foarte bogate in vitamina C, avand numeroase proprietati terapeutice. Acestea sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri impotriva infectiilor, pentru durerile reumatice, ca analgezice si in scop fitoterapeutic. Pe acest site gasim mai multe detalii despre beneficiile unei singure cani de ceai de macese si cate substante nutritive se regasesc in aceasta.
Cultivarea arbustului de maces nu este foarte complicata, aceasta planta nefiind foarte pretentioasa in privinta solului si nici in privinta climei, atat timp cat beneficiaza de suficienta lumina. Plantarea macesului se efectueaza pe un teren care a fost arat in prealabil la o adancime de 25-35 cm si desfundat la 50 – 55 cm. Pentru productivitate maxima, macesul trebuie plantat in lunile mai sau iunie, cand se va intreprinde si desfundarea terenului.
3) Rozmarin
Folosit indeosebi ca si condiment, rozmarinul este si o planta medicinala, fiind supranumita si „planta memoriei”. Aceasta contine peste 10 antioxidanti, care sunt ideali pentru problemele de memorie si pentru prevenirea Alzheimerului.
Rozmarinul se planteaza in ghivece, care vor trebui asezate intr-un loc insorit si bine aerisit. Atentie insa, deoarece rozmarinul este foarte predispus la aparitia mucegaiului. Pentru combaterea acestuia vom avea nevoie de un ventilator pentru flori sau de un amestec de lapte si apa cu care vom stropi plantelor.
4) Salvia
Salvia are o multime de beneficii. S-a dovedit ca ajuta extrem de mult memoria, in special la varstnici. Salvia este si o sursa excelenta de vitamina K si este bogata in numerosi antioxidanti.
Salvia este o planta perena care se raspandeste foarte usor si poate supravietui si peste iarna in aproape orice tip de clima. Are nevoie de lumina si de un drenaj bun, care poate fi intreprins cu ajutorul pietrisului, insa nu trebuie udata excesiv. In interior, se aseaza in ghivece captusite cu pietricele, care sa permita un drenaj cat mai bun, peste care se pune pamant mixt. In lipsa luminii naturale, se pot folosi becuri pozitionate cam la 15 cm deasupra plantei si lasate aprinse cam 14 ore pe zi.