In prezent, cresterea de bovine intr-o ferma de subzistenta nu mai este o activitate la fel de intalnita ca in anii precedenti. In viziunea multor mici fermieri, cresterea de bovine la scara mica nu mai este profitabila, si prefera mai degraba sa se asocieze cu alti crescatori sau sa-si infiinteze propria ferma zootehnica.
Desi necesita o investitie intiala mai mare, o ferma de vite realizata in mod profesionist se va dovedi extrem de avantajoasa, fiind mai usor de administrat si oferind mai multe posibilitati de valorificare a productiei.
Echipamentele necesare dar si locatia fermei depind foarte mult si de numarul de vite pe care dorim sa le crestem in cadrul exploatatiei. Totusi, pentru o ferma de dimensiuni mici spre medii, va trebui sa avem in vedere urmatoarele aspecte.
1) Alegerea terenului
In momentul in care decidem sa construim o ferma de vite, este mai mult decat indicat sa nu o amplasam in vecinatatea unei asezari umane, pentru a fi siguri ca obtinem avizul de mediu. In cazul in care nu am achizitionat inca terenul care va gazdui viitoarea noastra hala, este bine sa alegem o suprafata plana, cu acces facil la caile de comunicatii, la apa curenta si la electricitate.
De evitat sunt suprafetele in panta, pentru ca acestea prezinta risc crescut de inundatii si de alunecari de teren.
2) Asigurarea confortului termic al animalelor
Pe langa confort, animalele au nevoie si de un ambient sanatos, in care sa fie ferite de boli si sa le fie asigurata o temperatura optima. Pentru a realiza acest lucru, habitatul vacilor va trebui sa fie ventilat corespunzator, cu ajutorul unor ventilatoare industriale.
De asemenea, trebuie luate in calcul si conditiile meteo extreme, respectiv iernile extraordinar de geroase si verile foarte calduroase. Pentru asigurarea unei temperaturi optime in interiorul fermei, vom avea nevoie echipamente profesionale sau semiprofesionale. Verificati oferta de instalatii de aer conditionat sau de calorifere de la romstal.ro pentru mai multe detalii.
3) Materialele utilizate
Pentru construirea unei hale, tot mai multi fermieri decid sa utilizeze panourile tip ,,sandwich’’, care sunt mai ieftine si usor de amplasat. Totusi, aceste materiale sunt extrem de sensibile la variatiile de temperatura, se pot deteriora in cazul unei furtuni si nu sunt la fel de rezistente in timp.
De aceea, specialistii considera ca cele mai indicate materiale utilizate in construirea unei hale industriale sunt caramizile sau boltarii BCA.
In cazul unei hale metalice, structura de rezistenta trebuie sa fie mult mai flexibila decat cea a unei constructii din beton armat, insa materialul din care aceasta este conceputa trebuie sa fie extrem de rezistent.
Cel mai potrivit material pentru construirea structurii de rezistenta a unei hale metalice este otelul. Chiar daca este mai usor decat alte structuri de beton, acest material poate sustine o sarcina impresionanta, fiind extrem de durabil.
4) Adapatoare, sisteme de hranire si covoare de cauciuc
Furajarea vacilor din ferma noastra nu necesita un efort foarte mare, insa in cazul in care numarul animalelor creste, activitatea va presupune un efort suplimentar. Pentru a ne scurta timpul de lucru necesar hranirii si adaparii animalelor este indicat sa utilizam echipamente specializate, concepute pentru un numar mai mare de bovine.
O adapatoare profesionala va mentine in permanenta nivelul apei din recipient, fara a mai necesita umplerea manuala de catre fermier. Unele modele mai avansate au si functie anti-inghet, mentinand constanta temperatura apei din recipient.
Covoarele de cauciuc sunt la fel de importante, deoarece vor asigura vacilor un mediu comfortabil si ne vor ajuta extrem de mult atunci cand facem curatenie in adapostul bovinelor.
Mai mult, aceste covoare de cauciuc au si un rol dezinfectant, prevenind infestarea laptelui cu bacterii si asigurand dezinfectarea incaltamintei la intrarea si la iesirea din grajd.