Pentru orice fermier care pregateste o recolta noua, pregatirea patului germinativ reprezinta un pas-cheie in procesul agricol. In special atunci cand este vorba despre culturile de grau, cea mai cultivata cereala din lume.
Pentru a obtine insa cele mai bune rezultate, dar si profit pe hectar, este necesar sa tii seama de cateva reguli si procedee importante, pe care le vom detalia in cele ce urmeaza.
Patul germinativ: ce este si cum poate fi pregatit mai bine
Pe scurt, patul germinativ este stratul de pamant de la suprafata terenului care urmeaza sa fie semanat. Pregatirea acestuia influenteaza semnificativ obtinerea unei culturi bogate, motiv pentru care pamantul trebuie sa fie bine afanat si faraminat, astfel incat sa existe conditii pentru germinarea si rasarirea plantelor.
Pregatirea patului germinativ implica, in primul rand, un proces de arat al pamantului, care trebuie efectuat tinandu-se cont de starea solului (sa nu fie nici uscat, dar nici sa aiba o umiditate prea mare). De asemenea, aratura se va face numai pana la adancimea la care trebuie plantata samanta, pentru a se preveni astfel pierderea apei din sol, ingredient vital in perioada de germinare.
Pregatirea patului germinativ se realizeaza cu ajutorul combinatorului sau al grapei cu colti, utilaje care au rolul de a marunti bulgarii de pamant, lasand terenul bine afanat.
Dupa pregatirea patului germinativ are loc semanatul, iar dupa rasarirea plantelor putem vorbi despre aplicarea unor tratamente. In aceasta etapa, sunt aplicate in vegetatie ingrasamintele si erbicidele, cu rol in protejarea si dezvoltarea plantelor. In ceea ce priveste erbicidele, noi recomandam Biathlon 4D, un erbicid special pentru cerealele paioase, rezistent la ploaie si eficient chiar si la temperaturi scazute, care are la baza substante precum tritosulfuron şi florasulam, cu rol in distrugerea buruienilor.
In functie de sezonul de crestere, exista grau de iarna (semanat toamna) si de vara (semanat la inceput de primavara). In tara noastra, este semanat de cele mai multe ori toamna.
Importanta rotatiei culturilor
Asolamentul sau rotatia culturilor este un proces prin care se urmareste crearea unui mediu de dezvoltare mai bun pentru diferite plante. Prin aceasta succesiune a culturilor, solurile sunt imbogatite cu o cantitate importanta de apa si substante nutritive, fiind mai bine protejate de buruieni.
Bineinteles, este importanta sa se tina cont de compatibilitatea dintre diferitele tipuri de culturi, dar si de specificul lor. De exemplu, inainte de cultura unor plante consumatoare de azot (cum sunt porumbul si graul), sunt semanate culturi de legume si leguminoase (cartof, mazare, fasole etc).
Rotatia culturilor de grau
Graul este o planta care se adapteaza destul de bine conditiilor climatice si solurilor, dar care este și pretențioasă în privința culturilor premergătoare.
Asolamentul este o metoda care contribuie la cresterea productiei agricole, in special in cazul cerealelor paioase, cum este si graul. Pentru aceste culturi, foarte bune premergatoare sunt cele de leguminoase (mazarea, lintea, fasolea, soia), care nu consuma multa apa, pot fi cultivate din timp, eliberand pamantul pentru diferite lucrari agricole, si influzeaza solul cu substante nutritive, ajutandu-l sa fie mai fertil.
Alte plante bune premergatoare pentru cultura de grau sunt: cartoful, inul sau rapita. La polul opus se afla cultura de orz, care are nevoie la randul ei de substante nutritive din abundenta, lasand solul secatuit, asa ca nu ar fi deloc indicat sa cultivi grau imediat dupa orz.
Foarte important este ca, dupa recoltarea plantelor premergatoare, terenul sa fie arat. Ulterior, vei putea pregati si patul germinativ potrivit.
Pe langa rotatia intre cultura de leguminoase si cea de grau, foarte des intalnita este si combinatia dintre porumb si grau. Rotatia celor doua tipuri de culturi este si o necesitate, pentru ca ambele se cultiva pe suprafete foarte mari. Celelalte plante premergatoare pentru grau se cultiva pe suprafete mai mici. Ca urmare, oricat de buna ar fi cultura de mazare, nu o vei putea semana pe hectare intregi pentru pregatirea solurilor pentru grau, pentru ca nu va fi rentabil.
In concluzie, procesele agricole care se fac pentru a pregati terenul pentru semanat au avut si vor avea intotdeauna un rol important in obtinerea unor recolte bogate, de pe urma carora fermierii sa aiba de castigat.
Sursa foto: Shutterstock.com