Fondurile europene disponibile prin masura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea / marketingul produselor agricole” ii determina pe tot mai multi fermieri sa-si infiinteze propria fabrica de procesare a fructelor si legumelor.
Chiar daca finantarea europeana acopera 50% din totalul investitiei, orice intreprinzator care isi doreste o astfel de afacere are de parcurs un drum lung, pe parcursul caruia va trebui sa-si dezvolte un proiect de finantare, sa gaseasca o piata de desfacere potrivita si sa aleaga cele mai potrivite materiale si echipamente.
In cele ce urmeaza, vom discuta in detaliu despre utilajele necesare in orice fabrica de procesare a legumelor si fructelor dar si despre ce presupunere infiintarea unei astfel de afaceri:
1) Aparate de masura si control
Inainte de achizitionarea utilajelor utilizate efectiv in productie, ar trebui sa ne mutam atentia spre acele echipamente care au rolul de a masura si controla fenomenele petrecute in interiorul unitatii noastre de procesare.
Umiditatea, calitatea aerului sau temperatura interioara, sunt doar cativa din factorii care pot influenta negativ sau pozitiv calitatea produselor noastre. Pe acest site gasim o gama variata de aparate de masura, care ne vor ajuta sa mentinem activitatea din interiorul fabricii la parametrii optimi. Si nivelul zgomotului din fabrica este un lucru de luat in seama. Un zgomot prea mare poate atrage amenzi usturatoare din partea autoritatilor si poate perturba activitate din interiorul unitatii. Pentru a ne asigura ca nivelul zgomotului este in limitele normale, putem utiliza un sonometru.
2) Amenajarea spatiului de lucru
Echipamentele si materialele folosite in interiorul spatiului de lucru nu trebuie sa fie neaparat confectionate din inox, insa trebuie sa respecte anumite standarde, astfel incat sa nu altereze alimentele cu care intra in contact si sa nu schimbe proprietatile acestora.
Se urmareste folosirea de materiale care sa corespunda din punct de vedere sanitar si care sa permita mentinerea corespunzatoare a igienei.
Materiale de constructie:
- pereti: lambriuri albe, din plastic (la achizitionarea carora se solicita eliberarea unui certificat de conformitate)
- tavan: lambriuri din plastic precum cele pentru pereti
- gresie: se are in vedere ca materialul folosit pentru rostuire sa fie rezistent la acizi.
- Echipamente pentru procesare
3) Spatiu de procesare
Spatiul de procesare trebuie amenajat in asa fel incat sa permita transportul materiilor prime (fructe, legume) in conditii de siguranta, fara a exista riscul de a fi alterate. In mod normal, orice fabrica de procesare a fructelor si legumelor trebuie sa contina:
- chiuvete din inox pentru spatiul de prespalare si atelierul de productie
- suprafata (masa) de lucru stratificata, alba, sustinuta pe picioaredin otel cromat
- 2 plite de aragaz din inox incorporate in masa de lucru
- 2 hote din plastic alb
- 1 cuptor pentru sterilizarea borcanelor
- masina de tocat/feliat legumele si fructele
- etajere pentru oale si instrumente de lucru din email sau din cupru (oalele pot fi si emailate, cu conditia ca emailul sa nu fie spart – altfel trebuie inlocuite imediat)
- cantar – care va fi supus verificarii metrologice o data pe an
- sisteme de ambalare
- utilaj ambalare in vid
- utilaj spalat legume cu bule
- utilaj spalat legume cu perii.
4) Echipamente pentru depozitarea produselor
Acest spatiu va fi echipat in functie de tipul produselor procesate si de gradul de perisabilitate a acestora. Echiparea spatiului poate incepe cu niste rafturi simple, putand sa ajunga la o camera climatizata sau o camera frigorifica. In general, pentru conserve, un spatiu de depozitare trebuie sa contina mai multe rafturi, organizate pe etajere.
Produsele pot fi depozitate in functie de tipul lor sau de perioada in care au fost produse. Pentru cele perisabile, este important sa amenajam fie o camera frigorifica, fie sa achizitionam mai multe lazi frigorifice in care sa le asezam.