Cum sa construiesti o bolta de vie trainica si eficienta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fiecare dintre noi isi aduce aminte de bolta de vita de vie de la casa bunicilor, unde petreceam ore bune infruptandu-ne din strugurii dulci si ferindu-ne de soarele arzator in zilele calduroase. Copii fiind, nu realizam complexitatea constructiei, iar bolta parea ca e dintotdeauna acolo, confundandu-se cu peisajul inconjurator.

Acum, putem privi aceasta structura cu o mai multa obiectivitate si putem intelege ca a construi o bolta necesita un plan bine pus la punct, materiale corespunzatoare dar si o pozitionare optima. Totusi, odata ce construirea sa va fi finalizata, vom putea sa ne bucuram de acest acoperis natural, care ne va oferi umbra dar si struguri de cea mai buna calitate.

In cele ce urmeaza va vom prezenta toate materialele si tehnicile necesare construirii unei bolte de vita de vie, informatii care se vor dovedi extrem de utile pentru punerea in aplicare a acestui plan.

1) Unelte necesare

Construirea unei bolte este o operatiune extrem de permisiva, care ne da posibilitatea de a-i alege forma, orientarea, pozitia sau materialele componente. Totusi, indiferent de rezultatul final, pentru construirea unei bolte vom avea nevoie de anumite unelte considerate standard pentru o astfel de lucrare.

Astfel, uneltele fundamentale in construirea unei bolte sunt: ciocanul, un patent si un polizor unghiular. Desigur, pentru construirea unei bolte de lemn putem inlocui polizorul cu o drujba, insa aceasta constructie nu este una durabila si nu o recomandam.

Cele mai rezistente bolte de vita sunt cele in care tevile sunt imbinate prin sudura. Acest site ne pune la dispozitie o serie de aparate de sudura la preturi foarte avantajoase. Daca doriti o structura fara sudura, puteti imbina tevile cu L-uri de fier si cu suruburi de 8-10 mm.

2) Materialele din care va fi construita bolta

Dupa cum spunean, o bolta de metal este extrem de indicata, datorita durabilitatii sale marite. Chiar daca sunt putin mai costisitoare, tevile de metal vor avea o durata de viata mult mai mare si vor rezista mai bine in cazul unor fenomene meteo nevaforabile. Putem inlocui tevile cu profile rectangulare sau profile T, acestea reprezentand o alternativa mai ieftina.

De asemenea, vom mai avea nevoie si de ciment, care va fi folosit pentru stabilizarea structurii de rezistenta in pamant. Stalpii de sustinere ar trebui introdusi in ciment (turnat in pamant) la o adancime de aproximativ 50 de centimentri. Pentru protejarea structurii de rugina vom folosi grund si vopsea, care vor fi aplicate pe toate tevile. Partea superioara a boltei poate fi realizata cu ajutorul unei plase de sarma obisnuite sau cu o plasa galvanizata.

Pentru boltele ce urmeaza a fi construite la o inaltime mai mare de 3 metri, vom avea nevoie de o platforma de lucru dedicata. Recomandam gama de schele si scari constructii de pe acest site.

3) Construirea propriu-zisa a boltei

Acum ca avem toate materialele si uneltele necesare e timpul sa trecem la treaba. Putem incepe cu saparea gropilor in care vor fi amplasati stalpii de rezistenta si peste care vom adauga cimentul, gropi care vor avea o adancime de maximum 60 cm si o circumferinta de 10 – 15 cm, in functie de grosimea tevii.  Dupa punerea la punct a structurii de rezistenta este timpul sa definim bolta. Trebuie avut in vedere ca aceasta operatiune va necesita ajutorul a cel putin doi oameni, din cauza greutatii tevilor care trebuie stabilizate in timp ce sunt sudate/prinse in suruburi.

Dupa sudarea tevilor superioare, vom trece la amplasarea unei plase de sarma, care va avea rolul de a „acoperi” intreaga structura. Teava poate fi deasemenea sudata sau prinsa in suruburi. Dupa finalizare, pe intreaga suprafata se va aplica grund si vopsea, pentru prevenirea aparitiei ruginii.

4) Taierea si dirijarea vitei de vie

Presupupand ca plantat deja butasii de vie iar plantele s-au dezvoltat suficient, este timpul sa ne ocupam de dirijarea vitei de vie pe bolta nou construita. Pentru conducerea viei pe lungime, va trebui sa avem in vedere ca lastarii dezvoltati in exces ar putea avea un efect negativ asupra plantei, privand-o de substantele nutritive din sol si de lumina. De aceea, este indicat sa inlaturam majoritatea lastarilor si sa lasam planta principala sa se dezvolte.

Un alt lucru la care sa fim atenti este intensitatea cu care planta tinde sa se dezvolte. Este important ca via sa fie lasata sa creasca, insa nu mai mult de 1 metru pe an. In cazul in care creste mai mult, tanara radacina va fi suprasolicitata iar planta s-ar putea usca.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE