O afacere in domeniul agriculturii este una profitabila, dar implica si numeroase riscuri. Atunci cand decizi ca vrei sa urmezi aceasta cale, este important sa ai in vedere toate detaliile: de la terenul unde iti vei face o ferma si cat de mare va fi pana la costuri si timpul in care iti vei amortiza investitia. Nu e suficient sa ai un tractor, palarie, salopeta si cizme de cauciuc ca sa fii fermier, ci o astfel de afacere implica mult mai mult de atat.
1. Incepe prin a intocmi un plan de lucru
Sa ai un plan de business, operational si strategic, scris pe o foaie de hartie este primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand vrei sa devii fermier. Ce iti doresti mai exact sa faci? Care sunt obiectivele de business? Ce strategie financiara ai? Care sunt oportunitatile si care sunt riscurile? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care trebuie sa ai un raspuns inainte de a te apuca efectiv de treaba.
2. Estimeaza costurile pentru noua afacere
Pentru ca lucrurile sa decurga cat mai bine odata ce te-ai apucat de treaba, este important sa faci, inca de la inceput, o estimare cuprinzatoare a costurilor pe care le implica noua ta afacere. De la preturile pentru locul ales si pana la echipamentul necesar pentru o ferma – toate acestea implica numeroase costuri de care trebuie sa fii constient.
3. Nu investi mai mult decat iti poti permite
Este important sa analizezi foarte bine situatia ta financiara, inainte de a avansa prea mult in aceasta afacere. Agricultura presupune investitii foarte mari an de an, pentru a mentine constanta productia. Unele costuri sunt clare inca de la inceput (cumpararea terenului si a echipamentelor), iar altele vor fi vizibile abia dupa ce incepi treaba. Printre acestea se numara combustibilul pentru echipamente, semintele si ingrasamintele, produsele chimice care vor proteja culturile de insecte și plante invazive, precum și facturile la utilitati. Așadar, este esential sa ai in vedere si aceste costuri inainte sa faci un pas in fata.
4. Vorbeste cu alti fermieri si afla secretele acestei meserii
Unul dintre cele mai relevante lucruri pe care sa le faci cand vrei sa iti deschizi un business in acest domeniu este sa vorbesti cu alti fermieri, mai ales daca afacerea in agricultura nu este o mostenire de familie. Daca nu ai crescut in jurul fermelor, este important sa ai alaturi de tine persoane care stiu cum functioneaza domeniul agriculturii.
5. Stabileste de la inceput ce fel de business va fi
Un alt element important de care este esential sa tii cont este ce tip de fermier vrei sa fii. Iti doresti sa ai un business din care sa obtii profit suficient incat sa iti intretii familia sau vrei doar sa faci din agricultura un nou hobby. Astfel, daca faci asta doar din pasiune sau curiozitate, o ferma la scala micro este ceea ce trebuie sa faci.
6. Invata sa faci cercetare de piata
A invata sa faci cercetare de piata este un pas peste care nu ar trebui sa treci, pentru ca ajuta foarte mult daca stii cum vrei sa arate ferma pe care o creezi pas cu pas. Este important sa stii cine sunt cei care vor cumpara produsele tale, unde le vei vinde si cum vei face asta. Si nu uita ca trebuie sa ii ai in vedere si pe competitori. Cu cat stii mai multe despre clienti, despre canalele de distributie si despre ceilalti fermieri, cu atat sansele de reusita cresc.
Daca, dupa ce ai pus la punct fiecare detaliu al unei asemenea afaceri, inca iti mai doresti sa pui bazele unei ferme, inarmeaza-te cu mult curaj si multa rabdare, pentru ca rezultatele – mai ales cele financiare – nu vor fi vizibile imediat, și tine cont ca nu intotdeauna „socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ“.
Foto: Shutterstock