MADR, noutati despre productia agricola a Romaniei. Care sunt cele mai performante sectoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urma analizarii datelor statistice transmise de catre INS privind comertul international cu produse agroalimentare (intra si extracomunitar al Romaniei) – sintetic, perioada ianuarie – august 2019, se constata ca aceasta prezinta caracteristici similare perioadelor anilor anteriori.

Astfel, se inregistreaza aceleasi deficite comerciale la carne si organe comestibile, lapte si produse lactate, legume si fructe, preparate pe baza de cereale.

De asemenea, se inregistreaza excedente comerciale, conform traditiei ultimilor ani, la exportul de cereale, animale vii, seminte si fructe oleaginoase. Deficitul total valoric in primele opt luni ale anului 2019 este de 1,14 miliarde euro.

Dupa analizarea cifrelor prezentate in balanta, conducerea MADR si-a fixat ca obiectiv elaborarea de strategii si politici specifice fiecarei grupe de produse agroalimentare unde au fost inregistrate deficite mari. Astfel, la pozitiile unde s-a constatat lipsa unitatilor de procesare a materiilor prime, factorii de decizie din minister au identificat ca solutii de echilibrare monitorizarea atenta a investitiilor care se vor realiza din fonduri europene nerambursabile. Investitiile in dezvoltarea capacitatii de procesare a materiilor prime agricole vor avea ca scop cresterea valorii adaugate a acestora.

La pozitiile unde s-au inregistrat deficite comerciale, cum ar fi legumele, conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a decis continuarea acordarii ajutorului de minimis pentru cultivarea tomatelor in spatii protejate in vederea asigurarii pietei din Romania cu tomate produse in Romania pe o perioada cat mai lunga a anului. La fructe, se va avea in vedere monitorizarea si informarea pe o scara mai larga a producatorilor in vederea accesarii fondurilor europene destinate reconversiei pomicole derulate prin PNDR 2014-2020.

Toate aceste strategii vor fi centralizate, detaliate si vor fi incluse in viitorul Program National Strategic 2021-2027, pe care Romania il va transmite la Comisia Europeana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE