Rolul regulatorilor de crestere: beneficiile utilizarii lor in livada si in cultura cerealelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agricultorii, indiferent de specificul culturii isi doresc o recolta bogata, cu cat mai putine pierderi provocate de boli, daunatori sau de imbolnavirea plantelor. In plus, tehnologiile performante includ aplicarea unor tratamente moderne, cum sunt regulatorii de crestere, care pot garanta succesul culturilor.

Regulatorul de crestere folosit in pomicultura ajuta la echilibrarea intre cresterea vegetativa a lastarilor si dezvoltarea fructelor, asigurand astfel o productie ridicata, de calitate superioara, cu un mai mare control asupra recoltei finale.

Beneficiile regulatorilor de crestere in pomicultura

 

Orice pomicultor profesionist cu plantatii de mar si par cultivate in sistem intensiv si superintensiv isi doreste sa obtina o productie optima, cu fructe de calitate superioara. De aceea este bine sa se cunoasca beneficiile si rolul folosirii tratamentelor in pomicultura:

 • Optimizeaza productia prin eliminarea alternantei de rodire;
 • Ajuta la obtinerea unor fructe de calitate superioara;
 • Asigura o productie bogata si constanta;
 • Reduce riscul de aparitie a patarii negre;
 • Creste rezistenta pomilor la factori de stres;
 • Stimuleaza mecanismele de aparare;
 • Previne atacul insectelor.

Un tratament aplicat livezilor, precum aplicarea unui regulator de crestere poate reduce costurile de munca pana la 36 de ore pe hectar. Aplicarea acestor tratamente contribuie si economisesc si posibilele intretineri ale livezii necesare in alte sezoane – cum sunt taierile de vara.

Primul regulator de crestere  in pomicultura

 

Primul regulator de crestere omologat in Romania pentru culturile de mar, par si prun este Regalis Plus, acesta are o actiune complexa in planta iar efectele sale sunt vizibile cu ochiul liber. Pentru a afla mai multe detalii te-ar ajuta sa te informezi despre modul de actiune complet al acestui regulator de crestere.

Aplicarea acestui tip de tratament reprezinta un adevarat progres in livada, reducand cresterea lastarilor cu pana la 40%, protejand cultura marului de atacul agentilor patogeni si oferind protectie impotriva focului bacterian.  

Astfel, daca nu avem o crestere viguroasa a lastarilor, vom avea o expunere mai buna a fructelor la lumina.

Lucrarile de taiere din perioada de repaus se vor realiza mai rapid si mai simplu, fiind considerabil reduse costurile cu mana de lucru. In acelasi timp, nu va mai fi necesara executarea taierii in verde din perioada verii.

Acest regulator de crestere contribuie la optimizarea productiei si imbunatateste rezistenta plantei la factorii de stres si se poate aplica o data sau de doua ori pe sezon.

Regulatorii de crestere in culturile de cereale

 

Folositi in culturile de cereale, regulatorii de crestere ajuta fermierii sa evite pierderile de recolta cauzate de caderea plantelor, dar pentru optimizarea lucrarilor in ferma se recomanda aplicarea acestora odata cu folosirea fungicidelor.

Fenomenul de cadere a plantelor este intalnit in special datorita inaltimii plantelor si este influentat de umiditatea excesiva si de conditiile meteo nefavorabile. Totusi, exista o serie de factori care  influenteaza expunerea plantei la acest fenomen, precum:

 • Tipul soiului cultivat
 • Rezistenta soiului la cadere
 • Inaltimea tulpinii plantei
 • Tehnologia de fertilizare aplicata
 • Desimea plantelor la hectar

Pe de alta parte, aplicarea regulatorilor de crestere in agricultura elimina riscul de cadere a plantelor prin:

 • Reducerea lungimii tulpinii;
 • Cresterea diametrului tulpinii si intarirea peretilor acesteia;
 • Imbunatatirea arhitecturii tulpinii;
 • Imbunatatirea sistemului radicular.

Din pacate, pierderile inregistrate in urma fenomenului de cadere a plantelor pot ajunge la 40%- 50% din totalul productiei, de aceea fermierii au nevoie de un sistem de gestionare si contracarare a acestei probleme.  

In acest fel, oferind o protecție suplimentara livezilor si culturilor de cereale,  agricultorii vor avea un grad crescut de predictibilitatea a productiei si o calitate superioara a acesteia.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE