Cultura de mazare de toamna furajera. Pregatirea solului, semanat si ingrijire

Facebook
Twitter

Mazarea este o planta leguminoasa, cultivata de mii de ani de catre oameni si preferata atat pentru multiplele sale valori nutritionale cat si pentru gustul sau deosebit. Pe langa consumul uman, mazarea poate fi cultivata si in scop furajer, fiind o alternativa mult mai buna decat soia si fiind folosita cu precadere pentru furajarea porcilor.

Infiintarea unei culturi de camp profitabila de mazare furajera se poate dovedi extrem de simpla, atat timp cat ai acces la o serie de informatii si sfaturi prin care sa realizezi acest lucru. Fie ca iti doresti sa o cultivi pe un teren de mici dimensiuni sau pe o suprafata mai mare, exista o serie de reguli, aplicabile in ambele cazuri, care iti vor putea garanta o recolta multumitoare.

In cele ce urmeaza iti vom explica tot ce trebuie sa stii despre infiintarea unei culturi de mazare furajera si iti vom oferi o serie de sfaturi utile care sa te ajute sa te bucuri de o recolta de succes, inca din primul an.

Cum pregatesti terenul pentru cultura de mazare

In primul rand, trebuie sa tii cont de faptul ca mazarea, la fel ca multe plante leguminoase, prefera solurile nisipoase-lutoase, iar daca terenul pe care doresti sa infiintezi cultura indeplineste aceste conditii, ai o sansa in plus de a te bucura de o productivitate sporita. Totusi, in situatia in care nu detii un astfel de sol, il poti aduce la un nivel potrivit pentru cultivarea de mazare, prin lucrari specifice de pregatire a solului. Ararea, cu un plug agregat cu grapa stelara, nivelarea araturii si pregatirea patului germinativ cu discuitorul impreuna cu o grapa sunt primii pasi pentru a realiza acest lucru. In cazul in care ai nevoie de echipamente, poti cauta unul dintre aceste tractoare agricole de vanzare sau piese auto, potrivite pentru nevoile tale.

De asemenea, este important sa tii cont si de fertilizarea solului, atat de necesara pentru dezvoltarea corespunzatoare a mazarii. Astfel, odata cu aratura, este recomandat sa fertilizezi solul cu gunoi de grajd descompus, in cantitate de 5 tone pe hectar. Nu uita nici de ingrasaminte chimice, precum azot, fosfor si potasiu, pe care le vei aplica in functie de cantitatea indicata de producator.

Cultivarea culturii de mazare

Mazarea de toamna se cultiva, de regula, la sfarsitul lunii august, samanta fiind capabila de a rezista iarna chiar si la temperaturile de -15 grade Celsius, chiar daca nu este acoperita de zapada. La un hectar de mazare cultivat, va fi necesar sa folosesti circa 200-220 kg de seminte, plantate in sol la o adancime de 5 cm. Distanta dintre semintele plantate trebuie sa fie de circa 5 cm, iar cea dintre randuri de aproximativ 20 cm. Pentru un semanat eficient, vei avea nevoie de o semanatoare universala, iar daca ai respectat cu succes toate conditiile de plantare, mazarea ar trebui sa rasara dupa maxim 12 zile de la semanat.

La fel ca toate celelalte plante leguminoase, mazarea are, de asemenea, nevoie de foarte multa apa. Irigarea eficienta a mazarii se realizeaza prin aspersare, iar pentru a obtine cele mai bune rezultate, exista 3 perioade critice in care mazarea trebuie sa fie udata intens, si anume: imediat dupa rasarire, inainte de inflorire si in faza de legare a pastailor, unde plantele vor trebui irigate intr-o cantitate de 250 metri cubi apa la hectar.

Recoltarea mazarii

Acest proces se realizeaza atunci cand aproximativ 70% din pastai ajung la maturitate iar boabele au gustul dulce caracteristic, deci sunt potrivite pentru consum. Pentru o recoltare de succes, primul pas este taierea plantelor, operatiune care se poate realiza atat manual cat si mecanic. In continuare, plantele vor trebui sa fie lasate la uscat, direct pe brazda, timp de 2-3 zile.

In situatia in care ai respectat toate regulile de pregatire a solului, de irigare, de semanat, de cultivare si de recoltare, ar trebui sa te astepti la o productie medie de circa 4.500 kg la hectar.

Cultura de mazare de toamna furajera este o afacere agricola foarte profitabila, iar daca alegi sa cultivi aceasta planta, te vei bucura de succes, fie ca vei folosi recolta pentru furajarea animalelor din gospodaria ta, fie pentru vanzare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE