septembrie 26, 2020

Cererea de cartofi, in cadere libera de peste 10 ani. Care este motivul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In ultimii ani, cererea interna de cartofi s-a diminuat semnificativ iar, intre anii 2008-2018, consumul a scazut cu o rata anuala de circa 1,4%, arata o analiza a Bancii Transilvania.

In 2018 consumul intern de cartofi s-a redus cu 1,7% an/an la 1,87 milioane tone, cel mai scazut nivel din 1997. Aceasta evolutie a fost determinata atat de diminuarea consumului de cartofi pe locuitor spre minimul din 2002, cat si de scaderea populatiei.

De asemenea, datele INS indica si tendinta descendenta a productiei interne de cartofi. Astfel, in perioada 1990-2018 productia interna de cartofi s-a ajustat cu un ritm mediu anual de 0,2% pana la 3 milioane tone (in 2018 s-a inregistrat o scadere cu 3% an/an).

Evolutia a fost determinata de restrangerea suprafetelor cultivate cu cartofi. Pe de alta parte, productivitatea la hectar a inregistrat o tendinta ascendenta in ultimii ani, dar se pozitioneaza la niveluri inferioare celor din Polonia si Uniunea Europeana.

De remarcat este intensificarea deficitului balantei comerciale cu cartofi (la un nivel record de peste 64 milioane euro in 2019) si la majorarea preturilor spre maxime istorice (conform Eurostat anul trecut s-a inregistrat un nivel de 44 euro / 100 kg in Romania, cu mult peste cel din Polonia, de 19,7 euro / 100 kg). Incidenta pandemiei COVID-19 ar putea determina o crestere a cererii interne de cartofi pe termen scurt si mediu, incheie analiza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE