Anuntul pe care il asteptau toti fermierii! Ministrul Oros vorbeste despre suma alocata pentru despagubirile pentru seceta

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a facut zilele trecute anuntul asteptat de toti fermierii si a declarat ca a fost alocata suma de 850 de milioane de euro pentru despagubirea fermierilor afectati de seceta.

Potrivit spuselor ministrului, banii au fost alocati in urma rectificarii bugetare.

„Legat de despagubiri, la rectificarea de buget, Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare alocare. Peste 3,4 miliarde lei au fost distribuiti catre Ministerul Agriculturii, banii care ne sunt suficienti ca sa facem trei lucruri: sa ne continuam activitatea si toate programele aflate in desfasurare, sa oferim despagubirile pentru seceta, unde am alocat 850 de milioane de lei, sa platim avansul la subventiile din campania 2020 si vrem sa facem acest lucru mai devreme. In mod traditional avansul se platea incepand din 16 octombrie. Noi anul acesta o sa platim aceste avansuri mai devreme”, a declarat Adrian Oros.

Oros: si crescatorii de animale vor primi despagubiri

Seful MADR a mai spus ca si crescatorii de animale vor fi despagubiti, in conditiile in care si acestia au fost afectati in mod indirect de seceta, dar si de pandemia de COVID-19.

„Pentru sectorul ovine, unde vom utiliza bani europeni, aproximativ 65 de milioane de euro si 35 de milioane lei bani de la bugetul national, pentru sectorul de crestere a porcului, unde am alocat 119 milioane de lei, pentru sectorul de pasare – 109 milioane lei si pentru apicultori – 50 de milioane de lei, aproximativ 25 de lei pe familie de albine”, a spus ministrul.

6 miliarde de lei din programul national de rezilienta, directionate catre agricultura

Oros a mai precizat ca din cele 33 de miliarde de lei pe care Romania le are disponibile pentru programul national de rezilienta, 6 vor fi utilizate in agricultura, pentru sustinerea a doua mari proiecte:

„Primul se refera o strategie de gestionare a apei: tot ceea ce inseamna sistem national de irigatii, de desecare – drenaj, de combatere a eroziunii solului, de prevenire a desertificarii, dar si de sistem antigrindina si cresterea precipitatiilor, astfel incat, in scurt timp, agricultura romaneasca sa nu mai fie una meteo – dependenta si sa avem posibilitatea ca in anii in care precipitatiile nu sunt corespunzatoare totusi sa avem productii bune, iar fermierii si agricultura economia romaneasca in general sa nu fie afectata. Celalalt proiect care va fi finantat tot din acest program de crestere a rezilientei consta in crearea unei retele nationale de colectare, depozitare si distributie a produselor romanesti”, a mai spus Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE