O noua lege pentru prevenirea risipei alimentare. Ce se intampla cu produsele aproape expirate?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Sedinta Guvernului din 27 noiembrie 2020 a fost aprobata o Hotarare ce modifica alineatul 2 al articolului 6 din Normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, aprobate prin HG nr.51/2019.

La data prezentei, in Romania, cadrul juridic aplicabil in vederea diminuarii risipei de alimente  este reprezentat de Legea 217/2016 cu modificarile si completarile ulterioare.

In practica, in primul an de implementare, respectiv 2019, s-a constatat ca efectele aplicarii legii au fost scazute din cauza unor disfunctionalitati. Prin actul normativ aprobat astazi in Sedinta de Guvern se extinde sfera operatorilor economici receptori prin includerea bancilor de alimente –organizatii specializate in transferul de alimente.

Astfel, se are in vedere eficientizarea masurilor de aplicare a prevederilor Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, prin eliminarea limitarii donarii de alimente doar catre consumatorul final.

Modificarea aprobata vizeaza cresterea volumului de alimente donate, in special catre persoanele asistate social, intrucat acestea vor putea beneficia de produse alimentare donate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE