Meniu

Ministrul Oros, discutii despre reducerea risipei alimentare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 26 noiembrie 2019, ministrul Adrian Oros a participat la conferinta internationala ”Impreuna combatem risipa alimentara”, ce a avut loc la Hotel Crowne Plaza din Bucuresti.

Evenimentul a fost organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, in parteneriat cu Asociatia Sarbatoarea Gustului si dedicat analizei masurilor pentru reducerea risipei alimentare incluse in obiectivul de dezvoltare durabila 12 din Strategia nationala de dezvoltare durabila a Romaniei 2030.

Consilierul de stat László BORBÉLY, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, a deschis lucrarile Conferintei, iar, dupa interventia ministrului Oros, a sustinut o prezentare si vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala din Senat, Barna TÁNCZOS.

Scopul conferintei a fost acela de a reuni la masa discutiilor decidenti la inalt nivel din cadrul institutiilor europene, oficiali guvernamentali, parlamentari si reprezentanti din mediul academic, institute de cercetare, societatea civila, banci de alimente, mari companii din retail si industria HoReCa pentru a identifica impreuna actiuni concrete si bune practici care sa conduca la o implementare eficienta a legislatiei specifice si implicit la combaterea risipei alimentare.

In interventia sa, ministrul Oros a subliniat ca este necesara implicarea tuturor actorilor, atat la nivelul autoritatilor responsabile, al societatii civile cat si al mediului de afaceri, in vederea dezvoltarii si implementarii strategiei nationale privind reducerea risipei de alimente.

De asemenea, oficialul a declarat ca educarea si informarea consumatorilor privind prevenirea si diminuarea risipei de alimente vor conduce in viitor la o schimbare a comportamentului consumatorului, care se va putea observa de–a lungul intregului lant agroalimentar si va contribui la atingerea obiectivelor globale privind reducerea risipei alimentare.

Ministrul a evidentiat ca risipa alimentara este un factor generator de risipa a tuturor resurselor utilizate in producerea hranei: terenul arabil, apa, energie, materie prima, contribuind astfel la cresterea emisiilor de CO2 si a poluarii.

In incheiere, ministrul si-a exprimat convingerea ca aceasta intalnire va conduce la o implementare eficienta a prevederilor legislative si implicit la identificarea celor mai bune masuri menite sa combata

risipa alimentara, cu sprijinul expertizei si profesionalismului reprezentantilor mediului academic, al institutelor de cercetare si al tuturor partenerilor implicati in acest demers.

Principalele teme abordate in cadrul conferintei au fost tratate pe parcursul a trei sesiuni de discutii. Astfel, in cadrul primei sesiuni s-a discutat despre facilitati si constrangerile intampinate in implementarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 216/2016 privind diminuarea risipei alimentare, masuri pentru combaterea acesteia si a efectelor estimate. In cadrul acestei sesiuni a sustinut o prezentare Amelia Elena Rus, directorul general al Directiei Generale Politici in Industrie Alimentara.

Cea de-a doua sesiune a vizat teme precum: exemple de bune practici la nivel UE si international, modele interne de business-uri care au integrat reducerea risipei alimentare, responsabilitati si beneficii, rolul operatorilor receptori in reducerea acestui fenomen, sfaturi practice pentru consumatori si beneficii la nivel de buget personal. Cea de-a treia sesiune a cuprins lansarea unei carti despre o alimentatie inteligenta si sustenabila, precum si furnizarea de sfaturi si recomandari pentru o atitudine eco-responsabila in alimentatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE