ANSVSA controleaza gospodariile crescatorilor de porci. Cum vor decurge inspectiile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Apropierea sarbatorilor de iarna este caracterizata de o crestere a numarului de porci sacrificati. Pentru a evita raspandirea virusului pestei porcine africane (PPA), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus o serie de masuri de prevenire, supraveghere si control al bolii:

In gospodariile populatiei:

– verificarea respectarii normelor sanitar-veterinare privind identificarea si inregistrarea animalelor;

– intensificarea controalelor in vederea interzicerii cresterii extravilane (stane, cantoane, societati agricole, alte cladiri dezafectate etc.);

–   in cazul, in care proprietarul de animale constata:

–   inainte de sacrificare, aparitia unor modificari a starii de sanatate a animalului (inapetenta, febra, pielea se inroseste, apoi devine cianotica, arcuire a spatelui, mers greoi, voma cu sange, diaree cu sange, etc)

sau/si

–   dupa sacrificarea animalului, existenta unor modificari ale organelor interne si anume: splina mult marita de culoare rosie sau neagra, ficat mult marit, numeroase hemoragii, acumulari de lichide in cavitati, etc.

se va anunta de indata medicul veterinar de libera practica imputernicit;

In pensiuni si puncte gastronomice locale:

– este obligatorie efectuarea efectuarea cu 24 de ore a examenului ante-mortem, si ulterior al celui post-mortem;

– in zona de taiere trebuie luate masuri pentru evitarea contaminarii carnii si organelor, ceea ce implica obligatoriu existenta unei surse de apa potabila rece si calda, un recipient pentru colectarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman.

– in zona in care are loc transarea carnii trebuie luate masuri pentru evitarea contaminarii, ceea ce implica obligatoriu existenta unei surse de apa potabila rece si calda si facilitati corespunzatoare;

– carnea transata si organele trebuie manipulate si depozitate in conditii igienice, inclusiv la temperatura controlata, de catre persoane cu stare de sanatate si de igiena personala corespunzatoare, astfel incat sa fie evitat orice risc de contaminare cu agenti fizici, chimici si microbiologici, respectiv pentru a nu compromite siguranta carnii si a organelor.

In fermele comerciale:

–  verificarea modului de sacrificarea porcilor care se va realiza in unitati de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine si publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisa taierea porcilor, in scopul comercializarii carnii, in alte locuri sau spatii, decat cele autorizate sanitar veterinar.

– verificarea modului de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene aplicabile comertului cu porcine, precum si a masurilor privind restrictionarea miscarilor de porci, ca urmare a aparitiei si evolutiei focarelor de PPA.

De asemenea, se vor realiza controale in trafic, cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratelor de Politie judetene, pentru a se verifica daca sunt respectate conditiile legale pentru transportul animalelor, carnii si produselor din carne.

–  verificarea modului de respectare a cerintelor legale aplicabile comertului cu carne proaspata si produse din carne, ca urmare a aparitiei si evolutiei unor focare de PPA.

In cazul miscarii animalelor:

– intensificarea controalelor privind circulatia si respectarea prevederilor privind miscarea porcilor, a carnii si produselor din carne de porc;

– intensificarea controalelor rutiere in vederea descurajarii comertului ilegal de porcine si produse provenite de la acestea;

– informarea populatiei cu privire la evitarea achizitionarii de animale si produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate si fara documente sanitar – veterinare.

Este interzisa punerea in consumul uman a carnii de porc care nu a fost supusa examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenita de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declara improprie consumului uman si se elimina in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE