ANSVSA verifica sacrificarea porcilor de Craciun. Cine va fi controlat?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Incepand cu data de 28.11.2019 si pana in data de 07.01.2020 Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va intensifica actiunile de control in perioada sarbatorilor de iarna, cu scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare si raspandirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Se va verifica modul in care operatorii din sectorul alimentar respecta masurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii proaspete de porc, precum si a modului de marcare si certificare a carnii proaspete, a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor din carne de porc, sau care contin carne de porc.

In acest sens, la nivelul DSVSA judetene si, respectiv a municipiului Bucuresti, vor fi constituite echipe, care, in colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene, si, respectiv, al municipiului Bucuresti, vor efectua controale oficiale privind:

Verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza in unitati de abatorizare

Verificarea modului de respectare a cerintelor legislatie aplicabile comertului cu porcine, carne de porc si produse din carne de porc si a masurilor privind restrictionarea miscarilor de porci, ca urmare a aparitiei si evolutiei focarelor de PPA.

De asemenea, se vor realiza controale in trafic, cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratelor de Politie judetene, pentru a se verifica daca sunt respectate conditiile legale pentru transportul animalelor, carnii si produselor din carne.

Verificarea respectarii normelor in vigoare prinvind comercializarea oualor si produselor din oua, laptelui si produselor lactate, precum si pestelui si produselor din pescuit.

Obiectivele vizate in cadrul acestor actiuni sunt: pietele agro-alimentare, abatoare, unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).Pietele agroalimentare vor fi supravegheate de catre medicii veterinari care vor sanctiona comercializarea produselor in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare.

Este interzisa comercializarea produselor si alimentelor de origine animala in spatii improvizate (in sistem de vanzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.

Totodata, cu ocazia acestor controale, o atentie deosebita va fi acordata verificarii conditiilor sanitare veterinare si de igiena existente in locurile organizate periodic de catre autoritatile locale, in vederea comercializarii unor alimente care prezinta caracteristici traditionale (de ex. targuri de Craciun).

La nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se va proceda la:

  1. a) verificarea respectarii cerintelor pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;
  2. b) verificarea respectarii cerintelor de igiena;
  3. c) verificarea trasabilitatii produselor alimentare.

La nivelul DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti si al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) in perioadele 28.11.2019-24.12.2019 si 27.12.2019 – 07.01.2020 va fi asigurata permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica, va fi afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, la nivelul DSVSA judetene si al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) vor fi afisate locatiile in care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis in carnea de porc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE